Την ανάγκη να δοθούν άμεσα οι ενισχύσεις των 90 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών σε αυτούς που πραγματικά παράγουν ζήτησαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Παύλος Σατολιάς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος, σε διαδοχικές συναντήσεις, παρουσία της γγ του υπουργείου, Χριστιάνας Καλόγηρου.
Τα εν λόγω χρήματα αφορούν τις ενισχύσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προς τους κτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Η θέση μας ως ΕΘΕΑΣ είναι ότι τα 90 εκατ. ευρώ των ενισχύσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να πιάσουν τόπο, να είναι στοχευμένα και να πάνε στους πραγματικούς παραγωγούς που ξόδεψαν ρεύμα, πετρέλαιο και ζωοτροφές για να παράξουν το προϊόν τους», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σατολιάς, μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό προσθέτοντας: «Εάν δεν στηρίξουμε αυτούς τους παραγωγούς νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια η κτηνοτροφία στη χώρα μας θα έχει μεγάλα προβλήματα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 90 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκαν ως ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών «είναι λίγα όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες σήμερα στην κτηνοτροφία». Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «θα πρέπει από εκεί και πέρα να δούμε και τις δυνατότητες που έχει η πολιτεία».
Επιπλέον ο κ. Σατολιάς ανέφερε πως ένα από τα θέματα που θα πρέπει να εξετάσει το υπουργείο είναι αυτό των υποδομών και των επενδύσεων στην κτηνοτροφία, «που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής τα επόμενα χρόνια και θα κάνουν την κτηνοτροφία ανθεκτικότερη σε ενεργειακές, γεωπολιτικές και περιβαλλοντικές κρίσεις».
Από την πλευρά του, ο κ. Πεβερέτος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για «ειλικρινή συζήτηση με τον υπουργό στη βάση των προτάσεων που είχαμε κάνει για το πώς να διανεμηθούν τα ποσά της ενίσχυσης», τονίζοντας ότι «είναι μία πρόταση που αφήνει εκτός όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν παράξει γάλα και κρέας το 2021».
Αναφορικά με την ποσότητα, όπως είπε, ο ΣΕΚ προσδιορίζει σε ό,τι αφορά το γάλα για τη Στερεά Ελλάδα στους 3,5 τόνους και για τα νησιά στους 2 τόνους. Σε ό,τι αφορά το κρέας, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν παραδώσει το ένα τρίτο του ζωικού κεφαλαίου τους.
Τέλος, ο κ. Πεβερέτος υπογράμμισε ότι ζητήθηκε η εξαίρεση δέκα μικρών νησιών από τα εν λόγω κριτήρια, όχι από την ενίσχυση, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν εκεί, αλλά και της Εύβοιας.