ΔΕΣΦΑ: Η Ρεβυθούσα φορτώνει πλέον και βυτιοφόρα – Ενδιαφέρον και από την Ουκρανία

Αστικές περιοχές και βιομηχανίες που βρίσκονται μακρυά από τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου αποκτούν πρόσβαση στο συγκεκριμένο καύσιμο με τη νέα δυνατότητα μεταφοράς σε υγροποιημένη μορφή με βυτιοφόρα. Σήμερα εγκαινιάστηκε στη νησίδα Ρεβυθούσα όπου βρίσκονται οι αποθήκες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) του ΔΕΣΦΑ, η νέα υποδομή φόρτωσης βυτιοφόρων που θα μεταφέρουν το καύσιμο στα σημεία χρήσης.

Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε σήμερα, ενδιαφέρον για προμήθεια αερίου μέσω της Ρεβυθούσας έχει εκδηλώσει μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής και η Ουκρανία.

Οι πρώτοι πελάτες όπως αναφέρθηκε κατά την τελετή των εγκαινίων θα είναι η Χαρτοποιία Φθιώτιδας και η γαλακτοβιομηχανία Κολιός στο Κιλκίς όπου ήδη κατασκευάζονται εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αεριοποίησης του ΥΦΑ ενώ θα ακολουθήσει ως το τέλος του 2023 η Δυτική Μακεδονία έως ότου ολοκληρωθεί ο αγωγός τροφοδοσίας της περιοχής. Δυνητικά τα φορτία ΥΦΑ θα μπορούν να προορίζονται και για εξαγωγές σε γειτονικές χώρες.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, ανέφερε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο είχαν έλθει στη Ρεβυθούσα 60 φορτία ΥΦΑ, μέγεθος – ρεκόρ όλων των εποχών, που αντιπροσωπεύουν άνω του 40 % των συνολικών εισαγωγών ενώ εξυπηρέτησαν και τη ζήτηση από γειτονικές χώρες.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, πρόσθεσε, θα γεμίσουν προληπτικά οι δεξαμενές της νέας πλωτής δεξαμενής (FSU) στη Ρεβυθούσα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου σε ετήσια βάση μειώθηκε κατά 15 %, ωστόσο η χρήση των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας είναι αυξημένη για την κάλυψη των αναγκών των γειτονικών χωρών. Ενδιαφέρον για προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της Ρεβυθούσας έχουν εκδηλώσει ως τώρα η Βουλγαρία (που ήδη προμηθεύεται), Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία.

Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε ότι η επένδυση θα καλύψει μελλοντικές ανάγκες της ναυτιλίας και των νησιών ενώ θα δώσει τη δυνατότητα χρήσης του φυσικού αερίου σε νέες εφαρμογές.

«Η χώρα μας, τόνισε, είναι σε πολύ καλύτερο σημείο από άλλες χώρες σε επίπεδο ενεργειακής ασφάλειας. Και ο ρόλος της Ελλάδας στη μεταφορά και αποθήκευση ΥΦΑ είναι πρωταγωνιστικός καθώς χάρη στη διορατικότητα της πλοιοκτησίας η ελληνική ναυτιλία ελέγχει το 25 % του στόλου των LNG carriers».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης έκανε λόγο για ένα έργο που ενώ είναι σχετικά μικρό (επένδυση 7,5 εκατ. ευρώ), είναι κρίσιμο για την αλυσίδα logistics του ΥΦΑ. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Regio) Carsten Rasmussen συνεχάρη την Ελλάδα για τη στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας που εφήρμοσε πολλά χρόνια πριν ενώ επεσήμανε το ρόλο της χώρας μας ως βασικού προμηθευτή ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή μέσω της Ρεβυθούσας αλλά και των νέων υποδομών ΥΦΑ που κατασκευάζονται.