Πιο κοντά σε κοινό δανεισμό τα κράτη μέλη της ΕΕ

Όλο και πιο κοντά η ημέρα που η ΕΕ θα αποφασίσει να προχωρήσεις σε κοινό δανεισμό των κρατών μελών προκειμένου να περιορίσει το κόστος των δανείων, της ενέργειας και να αντιμετωπίσει την διαφαινόμενη ύφεση.

Οι Ευρωπαίοι επίτροποι Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν δηλώνουν ότι η σημερινή κρίση απαιτεί αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προτείνουν κοινό δανεισμό μεταξύ των 27 για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας που απειλεί να βυθίσει το ευρωπαϊκό μπλοκ στην ύφεση.

Την ανάγκη μεγαλύτερης αλληλεγγύης στην ΕΕ και την εφαρμογή κοινών εργαλείων για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, όπως για παράδειγμα ο μηχανισμός SURE που στήριξε την απασχόληση εν μέσω πανδημίας, υποστήριξε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στο Λουξεμβούργο.

Ερωτηθείς αν ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ εξήγησε στους ομολόγους του στο Eurogroup πώς θα εφαρμοστεί το ενεργειακό πακέτο στήριξης, ύψους 200 δισεκ. ευρώ, ο Ιταλός Επίτροπος απάντησε ότι το Eurogroup ζητά τα μέτρα να είναι προσωρινά και στοχευμένα.

«Αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κατακερματισμό και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση, χρειαζόμαστε υψηλότερο επίπεδο αλληλεγγύης και πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή ορισμένα περαιτέρω κοινά εργαλεία», τόνισε, λέγοντας ότι μια ενδιαφέρουσα πρόταση είναι να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός όπως ο «SURE» την περίοδο της πανδημίας.

«Βασίζεται σε δάνεια και νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι ρεαλιστικό. Δεν είναι κάτι που θα συζητήσουμε σήμερα, αλλά θέλω να καταστήσω πολύ σαφές ότι το ζητούμενο είναι να αυξήσουμε την αλληλεγγύη για να αποφύγουμε τον κίνδυνο κατακερματισμού, όχι να επικρίνουμε τη μία ή την άλλη χώρα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο Επίτροπος Τζεντιλόνι, μαζί με το Γάλλο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα εσωτερικής αγοράς Τιερί Μπρετόν, με κοινό άρθρο τους που δημοσιεύεται σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, υποστηρίζουν ότι το τεράστιο σχέδιο βοήθειας 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισε η Γερμανία «εγείρει ερωτήματα».

Προτείνουν να εφαρμοστεί ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο, όπως το μέσο SURE που στήριξε την απασχόληση εν μέσω πανδημίας.