COP27: Οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται 1 τρισεκατ. δολάρια ετησίως για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζεται να συνεργαστούν με επενδυτές, πλούσιες χώρες και αναπτυξιακές τράπεζες για να εξασφαλίσουν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε εξωτερική χρηματοδότηση για την κλιματική δράση ως το τέλος της δεκαετίας και να τη συνδυάσουν με ίδια κεφάλαια, σύμφωνα με έκθεση.

Στην εν λόγω έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη ενόψει των συνομιλιών για τη χρηματοδότηση της δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP27 που διεξάγεται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση αυτή είναι απαραίτητη για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, την αντιμετώπιση των ζημιών από την κλιματική αλλαγή και την αποκατάσταση της φύσης και της γης.

«Ο κόσμος χρειάζεται σημαντική πρόοδο και νέο οδικό χάρτη για τη χρηματοδότηση για το κλίμα που να μπορεί να κινητοποιήσει τα 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε εξωτερική χρηματοδότηση που θα χρειαστούν ως το 2030 για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες εκτός της Κίνας», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε για λογαριασμό της χώρας που φιλοξένησε την προηγούμενη διάσκεψη, τη Βρετανία, και αυτήν που φιλοξενεί την τωρινή, την Αίγυπτο.

Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι η συνολική ετήσια επενδυτική απαίτηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες θα ανέλθει σε 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ως το 2030, εκ των οποίων τα μισά θα προέρχονται από εξωτερική χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους σε αυτές τις χώρες.

Η τρέχουσα επένδυση ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνεται.

Η μεγαλύτερη αύξηση θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, τον εσωτερικό και εξωτερικό, ενώ οι ετήσιες ροές από αναπτυξιακές τράπεζες θα πρέπει να τριπλασιαστούν, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν τα προνομιακά δάνεια, τα οποία προσφέρουν ευνοϊκότερους όρους από τις αγορές.

«Η αποδέσμευση ουσιαστικής κλιματικής χρηματοδότησης αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση των σημερινών αναπτυξιακών προκλήσεων», σημείωσε η Βέρα Σονγκβέ, μια από τους συντάκτες της έκθεσης.

«Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε προσιτή, βιώσιμη, χαμηλού κόστους χρηματοδότηση από τις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες για να βοηθήσουν στο πλήθος των επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα και τον φιλανθρωπικό», πρόσθεσε.

Οι αντιπροσωπείες στη διάσκεψη για το κλίμα στην Αίγυπτο αναμένεται να επικεντρωθούν σήμερα σε χρηματοδοτικά ζητήματα.

Στην έκθεση απευθύνεται επίσης αίτημα οι δωρεές και τα δάνεια με χαμηλό επιτόκιο από τις κυβερνήσεις ανεπτυγμένων χωρών να διπλασιαστούν από 30 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι σήμερα ετησίως σε 60 ως το 2025.