Σκρέκας: Η Ελλάδα μπορεί να έχει ενεργειακή ανεξαρτησία σε τρία χρόνια

Με την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση που σχεδιάζεται να γίνει μέσα στο 2023 ξεκινούν οι διαδικασίες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μία παραγωγική γεώτρηση έρχεται ύστερα από δύο με δυόμισι χρόνια, φέρνοντας πιο κοντά τον απώτερο στόχο της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας.

Μιλώντας στο Open, ο κ. Σκρέκας, είπε πως μια παραγωγική γεώτρηση μπορεί να προκύψει «εφόσον τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής γεώτρησης είναι καλά και αποδειχτεί ότι η ποσότητα και η ποιότητα των υδρογονανθράκων είναι αυτή που χρειαζόμαστε».

«Η Ελλάδα μπορεί σε τρία χρόνια από σήμερα, εφόσον όλα επαληθευτούν, να είναι αυτόνομη στο φυσικό αέριο και για μια διάρκεια που μπορεί να φτάνει τη δεκαετία» υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας. Επισήμανε δε, πως δεν μιλάμε μόνο για ενεργειακή αυτάρκεια, κάτι που μπορούμε να πετύχουμε και σήμερα χάρη σε εισαγωγές και στη λειτουργία της Ρεβυθούσας, αλλά κυρίως για ενεργειακή ανεξαρτησία.

Αν οι ποσότητες που βρεθούν είναι μεγαλύτερες, πέρα από την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η Ελλάδα θα εξελιχθεί και σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για την τροφοδότηση της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης συνολικά.

Στα σχέδια είναι ήδη η επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου και στην περιοχή των Ιωαννίνων. Αυτό δεν θα αφορά μόνο το φυσικό αέριο, καθώς θα υπάρχει η πιθανότητα μεταφοράς και βιομεθανίου αλλά και πράσινο υδρογόνο μεταγενέστερα. «Κανένα ευρώ δεν θα μείνει αναξιοποίητο» ξεκαθάρισε ο κ. Σκρέκας.

Υπενθυμίζεται ότι και πριν από δύο ημέρες ο κ. Σκρέκας είχε αναφέρει ότι το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 10 χρόνια, προσθέτοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες από την Energean για το κοίτασμα των Ιωαννίνων και θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση το 2023.

«Όταν λέμε σοβαρές πιθανότητες για ένα πρωτοπόρο κοίτασμα, δηλαδή κοίτασμα που δεν έχει γύρω του άλλες προηγούμενες γεωτρήσεις, είναι της τάξης του 15%, κάτω από 15%, αυτό θεωρείται πολύ πιθανό», είπε.

Κληθείς να απαντήσει πόσο μεταφράζεται σε χρήματα αυτό, είπε ότι εξαρτάται από τις τιμές του χρηματιστηρίου. Ωστόσο, τα έσοδα που προσδοκά το ελληνικό κράτος κυμαίνονται από 40% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης.

«Όταν μιλάμε για πιθανότατα κοιτάσματος 50 δισ. κυβικά μέτρα στα Γιάννενα αντιστοιχούν σε 500 εκατ. μεγαβατώρες φυσικού αερίου, αν η μεγαβατώρα κάνει σήμερα 100 ευρώ μιλάμε για 5 δισ. ευρώ συνολικής αξίας, αν είναι δεκαπλάσιο το κοίτασμα μιλάμε για 50 δισ. ευρώ με σημερινές τιμές» συνέχισε ο κ. Σκρέκας, εξηγώντας, ωστόσο, ότι τα δεδομένα αλλάζουν και δεν ξέρουμε αν έχουμε αυτές τις ποσότητες.

Handelsblatt: Γιγαντιαία αποθέματα φυσικού αερίου στις ελληνικές θάλασσες

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να συμβάλει ενεργά στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης κάνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. «2.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών . H Eλλάδα θέλει να αξιοποιήσει γιγάντια αποθέματα. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο. Η εκμετάλλευσή τους θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2027. Όλη η Ευρώπη θα μπορούσε να ωφεληθεί» αναφέρει σε ρεπορτάζ του από την Αθήνα ο ανταποκριτής της εφημερίδας Γκερντ Χέλερ. Το μακροσκελές ρεπορτάζ εστιάζει στις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για έναρξη σεισμικών ερευνών από το πλοίο Sanco Swift στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου και αργότερα στο Ιόνιο για λογαριασμό των εταιρειών Exxon Mobil και Hellenic Energy.

To ρεπορτάζ χαρακτηρίζει τις ενέργειες αυτές «νέα κίνηση της Ελλάδας προς την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά ύδατά της» και παρατηρεί: «Πρόκειται για ένα θέμα που επί χρόνια είχε παραγκωνιστεί για λόγους κλιματικής πολιτικής αλλά και εξαιτίας της υποτιθέμενης αξιόπιστης διαθεσιμότητας φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου. Πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση επιτάσσουν μια επανεξέταση. Η Ελλάδα αναζητά τώρα αντικατάσταση για το ρωσικό φυσικό αέριο, που στο παρελθόν κάλυπτε το 45% της κατανάλωσης. Τα ενδεχόμενα κοιτάσματα δεν έχουν ενδιαφέρον όμως μόνο για την Ελλάδα (…) Με βάση την περσινή κατανάλωση, θα αρκούσαν για να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την ΕΕ με φυσικό αέριο για πάνω από πέντε χρόνια.»

Το ρεπορτάζ παρουσιάζει εκτενώς τα διαθέσιμα στοιχεία για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης, της Πελοποννήσου και του Ιονίου καθώς και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα για τις έρευνες στις περιοχές αυτές βάσει εκτιμήσεων ειδικών από τους εμπλεκόμενους φορείς και κυβερνητικών παραγόντων.

Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ σημειώνει: «Και στο Αιγαίο εικάζεται ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Mέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει καμία έρευνα εκεί διότι Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν για την οριοθέτηση των οικονομικών ζωνών. Η Τουρκία δεν έχει πάντως προβάλει αξιώσεις για τις περιοχές στις οποίες εστιάζουν οι τρέχουσες έρευνες».