ΕΕ: Αυξημένη η παραγωγικότητα της αγροτικής εργασίας το 2022

Κατά 13% αυξήθηκε ο δείκτης παραγωγικότητας της αγροτικής εργασίας στην ΕΕ μετά από την μικρή αύξηση το 2021, σύμφωνα με τα πρώτα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2022 από τους οικονομικούς λογαριασμούς για τη γεωργία (EAA).

Αυτή η αύξηση του δείκτη αντικατοπτρίζει σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της eurostat μια αύξηση 11,1% στην πραγματική αξία του εισοδήματος που παράγεται από μονάδες, που ασχολούνται με δραστηριότητες αγροτικής παραγωγής (συντελεστής παραγωγής), το οποίο μοιράζεται πλασματικά σε μικρότερο (-2 %) εργατικό δυναμικό πλήρους απασχόλησης.

Σημαντικές διακυμάνσεις στην παραγωγικότητα της εργασίας προκάλεσε η διαταραχή της αγοράς σε μια χρονιά, η οποία σημαδεύτηκε από έκτακτες πληθωριστικές πιέσεις. Αυτά προήλθαν κυρίως από περαιτέρω ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς συνεχιζόταν ο κοροναϊός και από την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που διέκοψε τον ενεργειακό εφοδιασμό, τη διαθεσιμότητα μιας σειράς γεωργικών εισροών (ειδικά λιπασμάτων) και το εμπόριο ορισμένων αγροτικών προϊόντων.

Οι εξελίξεις στην παραγωγικότητα της αγροτικής εργασίας σε καθένα από τα κράτη μέλη το 2022 ενσωμάτωσαν αυτούς τους κραδασμούς στην αγορά, αντανακλώντας έναν βαθμό έκθεσης ή ανθεκτικότητας σε αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες.

Ως αποτέλεσμα αυτών των κραδασμών, υπήρξε μια ακόμη ευρύτερη κατανομή των ρυθμών μεταβολής της παραγωγικότητας της αγροτικής εργασίας (όπως μετράται με τον δείκτη του πραγματικού εισοδήματος των παραγόντων στη γεωργία ανά ετήσια μονάδα εργασίας) το 2022 από ό,τι συνήθως.

Ο πιο απότομος ρυθμός αύξησης της εκτιμώμενης παραγωγικότητας της γεωργικής εργασίας το 2022 ήταν στη Γερμανία (+66,8 %), όπου η μέση αύξηση της τιμής των προϊόντων παραγωγής (+29,5 %) ξεπέρασε εκείνη των εισροών (+14,0 %). Απότομες αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στην Εσθονία (+32,8 %), στη Δανία (+29,8 %) και στο Λουξεμβούργο (+29,6%).

Αντίθετα, σημειώθηκαν ιδιαίτερα απότομες μειώσεις στην εκτιμώμενη παραγωγικότητα της γεωργικής εργασίας στη Ρουμανία (-21,2 %), τη Σλοβακία (-5,4 %), την Πορτογαλία (-11,8 %) και τη Μάλτα (-11,2 %).

Η αύξηση της παραγωγικότητας της αγροτικής εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ υποστηρίχτηκε από την απότομη αύξηση (+16,2 %) της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας σε τρέχουσες τιμές.

Με τη σειρά του, αυτό αντανακλούσε απότομες αυξήσεις τόσο στη μέση τιμή της παραγωγής όσο και στην ενδιάμεση κατανάλωση (+23,0 % και 25,4 % αντίστοιχα) και μειώσεις στον όγκο τόσο της γεωργικής παραγωγής (-3,0 %) όσο και της ενδιάμεσης κατανάλωσης (-3,1 %).

Τα προγράμματα στήριξης που δημιουργήθηκαν για την αποζημίωση των αγροτώνν για τις υψηλές τιμές των εισροών, όπως τα λιπάσματα και η ενέργεια, οδήγησαν σε αύξηση 3% των επιδοτήσεων.

Σε σύγκριση με το 2015, ο δείκτης του πραγματικού εισοδήματος των συντελεστών παραγωγής της ΕΕ ήταν 19,8% υψηλότερος το 2022.

Κατά την ίδια περίοδο, σημειώθηκε σταθερή και συνολική πτώση του δείκτη εισροής γεωργικής εργασίας κατά 16,6%. Μαζί, αυτές οι αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα η παραγωγικότητα της γεωργικής εργασίας στην ΕΕ (Δείκτης Α) να είναι 43,6% υψηλότερη το 2022 σε σχέση με το 2015.