Την ικανοποίησή της εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση από το Συμβούλιο της ένατης δέσμης σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.
Η δέσμη αυτή αποτελεί απάντηση στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση και στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με την ΕΕ να κατηγορεί τη Μόσχα ότι στοχεύει αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, επιδιώκοντας να παραλύσει τη χώρα στις αρχές του χειμώνα.
Η νέα δέσμη μέτρων έρχεται να προστεθεί στην πλήρη απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου διά θαλάσσης και στο παγκόσμιο ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου που συμφωνήθηκε με τους εταίρους της G7 —δύο μέτρα που ισχύουν αμφότερα από τις 5 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, η δέσμη αυτή περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
Πρόσθετες καταχωρίσεις στον κατάλογο
Η ΕΕ έχει προσθέσει σχεδόν 200 επιπλέον πρόσωπα και οντότητες στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς και μεμονωμένους αξιωματούχους και εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, μέλη της Κρατικής Δούμας και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, υπουργούς, ρωσικές αρχές αντιπροσώπευσης στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και πολιτικά κόμματα.
Ο εν λόγω κατάλογος καλύπτει βασικούς εμπλεκόμενους στις βίαιες και σκόπιμες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, στις απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία και στην κλοπή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.
Πρόσθετες απαγορεύσεις της ΕΕ στις εξαγωγές
Έχουν επιβληθεί νέοι εξαγωγικοί περιορισμοί σε ευαίσθητες τεχνολογίες διπλής χρήσης και προηγμένες τεχνολογίες που συνεισφέρουν στην στρατιωτική ικανότητα και στην τεχνολογική ενίσχυση της Ρωσίας. Στους εν λόγω περιορισμούς περιλαμβάνονται κινητήρες drones, εξοπλισμός παραλλαγής, περαιτέρω χημικός/βιολογικός εξοπλισμός, παράγοντες ελέγχου ταραχών και περαιτέρω ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στα ρωσικά στρατιωτικά συστήματα στο πεδίο της μάχης.
Επιπροσθέτως, οι πιο αυστηροί εξαγωγικοί περιορισμοί επεκτείνονται σε 168 επιπλέον ρωσικές οντότητες, οι οποίες συνδέονται στενά με το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να διακοπεί η πρόσβασή τους σε ευαίσθητα είδη διπλής χρήσης και προηγμένης τεχνολογίας.
Κατά συνέπεια, ο συνολικός αριθμός των οντοτήτων στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις ανέρχεται σε 410. Η απόφαση αυτή ελήφθη σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας και περιλαμβάνει στρατιωτικούς τελικούς χρήστες που εργάζονται σε διάφορους τομείς, όπως η αεροναυπηγική.
Οι νέες απαγορεύσεις στις εξαγωγές θα επεκταθούν σε επιπλέον βιομηχανικά αγαθά και τεχνολογίες, όπως δρόνοι-παιχνίδια / drones ερασιτεχνικής απασχόλησης, σύνθετες συσκευές γεννήτριας, φορητοί υπολογιστές και εξαρτήματα υπολογιστών, τυπωμένα κυκλώματα, συστήματα ραδιοπλοήγησης, συσκευές ραδιοτηλεχειρισμού, κινητήρες και μέρη κινητήρων αεροσκαφών, φωτογραφικές μηχανές και φακοί.
Ένα ακόμη ευρύτερο φάσμα επιχειρηματικών υπηρεσιών δεν μπορεί πλέον να παρέχεται στη Ρωσία, με την επιβολή απαγορεύσεων στις υπηρεσίες έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων, στις υπηρεσίες τεχνικών δοκιμών και αναλύσεων και στις υπηρεσίες διαφήμισης.
Πρόσθετες απαγορεύσεις συναλλαγών για τις ρωσικές τράπεζες
Έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε τρεις επιπλέον ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης πλήρους απαγόρευσης των συναλλαγών στη Ρωσική Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης, για την περαιτέρω παράλυση των ταμειακών μηχανών του Πούτιν.
Πρόσθετες απαγορεύσεις στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης
Έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ σε τέσσερα επιπλέον ρωσικά κανάλια.
Περιορισμός της πρόσβασης της Ρωσίας σε drones
Οι άμεσες εξαγωγές κινητήρων drones στη Ρωσία, καθώς και οι εξαγωγές σε τυχόν τρίτες χώρες, όπως το Ιράν, για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι οι κινητήρες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία, υπόκεινται πλέον σε περιορισμούς.
Πρόσθετα οικονομικά μέτρα κατά του ρωσικού ενεργειακού και εξορυκτικού τομέα
Εκτός από την ήδη ισχύουσα απαγόρευση επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα στη Ρωσία, θα απαγορευτούν επίσης νέες επενδύσεις της ΕΕ στον ρωσικό εξορυκτικό τομέα, με εξαίρεση ορισμένες πρώτες ύλες.
Πηγή: ΟΤ