«Απόβαση» του ΟΟΣΑ στην Κρήτη

Μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Κρήτη υπεγράφη το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.

Η ίδρυση του κέντρου, που αποτελεί πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, έχει ως στόχο την ανάδειξη και την ανάλυση πολιτικών για το δημογραφικό και τη μετανάστευση, ζητημάτων που αφορούν τη Διασπορά, καθώς και την αντιμετώπιση των επιμέρους προκλήσεων που αφορούν στην αγορά εργασίας και τον πληθυσμό.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ευχαρίστησε τον ΟΟΣΑ για την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και τόνισε ότι ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός σημαντικού διεθνούς φόρουμ, με αιχμή τον πληθυσμό.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, το νέο κέντρο θα φέρει το όνομα της Κρήτης και σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερος τόπος για τη μελέτη των πληθυσμών από την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη μεταναστευτική εμπειρία, η οποία όμως τώρα, όπως είπε, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο δραματική εκδοχή του φαινομένου. «Το μεταναστευτικό εκτός από πεδίο άθλιας εμπορίας ανθρώπων, γίνεται συχνά και μοχλός κρατικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων κάτι που οδηγεί την πατρίδα μας στο να προστατεύει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και να σώζει καθημερινά ζωές κατατρεγμένων» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

«Μας τιμήσατε επιλέγοντας την Ελλάδα για την πρώτη επίσημη διήμερη επίσκεψή σας αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας. Ήταν τότε που συζητήσαμε για πρώτη φορά την ιδέα να ιδρυθεί στην Ελλάδα, στην Κρήτη ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια δημογραφική πρόκληση και τα φλέγοντα ζητήματα των μετακινήσεων των πληθυσμών. Μεσολάβησε από τότε η συστηματική συνεργασία του Οργανισμού με την ελληνική ομάδα, υπό την καθοδήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του κ. Πικραμένου και τα πορίσματά της τα εξετάσαμε από κοινού τον περασμένο Απρίλιο στο Φόρουμ των Δελφών και έτσι είχαμε την ευκαιρία πριν από λίγο να υπογράψουμε και επίσημα την έναρξη αυτής της εξαιρετικά σημαντικής πρωτοβουλίας και για την πατρίδα μας, αλλά και πιστεύω και για τον ΟΟΣΑ» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Και θέλω να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη συνέπεια σας στην προώθηση αυτής της ιδέας και στο πρόσωπό σας. Να ευχαριστήσω συνολικά τη Γραμματεία του ΟΟΣΑ για την εμπιστοσύνη που δείξατε στη χώρα μας. Εμπιστοσύνη που πιστοποιεί άλλωστε και η φετινή έκθεση του Οργανισμού για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Και η σημερινή αυτή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός σημαντικού διεθνούς φόρουμ με αιχμή ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στρατηγικού χαρακτήρα για ολόκληρη την ανθρωπότητα, τον πληθυσμό, ενώ η έδρα του στην πατρίδα μας και το όνομα του κέντρου που θα φέρει το όνομα της Κρήτης, σηματοδοτεί και την υπερεθνική εμβέλειά του, καθώς βρίσκεται στην καρδιά της Μεσογείου, ανάμεσα σε τρεις ηπείρους.

Επιπλέον, το πολύ σημαντικό μνημόνιο, το οποίο υπογράφηκε χθες ανάμεσα στο Δήμο Χανίων και στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οπλίζουν με πρόσθετες οργανωτικές ικανότητες το νέο αυτό ερευνητικό κέντρο, ώστε αυτός ο μοναδικός ιστορικός και γεωγραφικός συμβολισμός του να συνδυάζεται στο εξής με την παραγωγή χρήσιμου, χειροπιαστού έργου για ολόκληρο τον πλανήτη.

Γιατί σε έναν τόσο διασυνδεδεμένο κόσμο οι οικονομίες των χωρών δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται πλέον ανεξάρτητα από τους πληθυσμούς τους, ούτε και οι ισορροπίες των κοινωνιών μακριά από τις δημογραφικές διακυμάνσεις και τις μεγάλες πιέσεις για μετακινήσεις πληθυσμών.

Πολύ περισσότερο όταν σε αυτή τη σύνθετη εξίσωση προστίθενται συνέχεια νέοι παράμετροι. Μας το δηλώνουν εμφατικά άλλωστε όσα πρωτόγνωρα βιώσαμε, η οικονομική κρίση, η ραγδαία κλιματική μεταβολή, η πανδημία του κορονοϊού, η ενεργειακή έκρηξη, ο πόλεμος με την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών, πολλές εκ των οποίων έχουν την αιτία τους είτε στην κλιματική αλλαγή, είτε σε συγκρούσεις, σε πολεμικές συγκρούσεις σε άλλες ηπείρους, είτε στα μεγάλα ζητήματα της παγκόσμιας οικονομικής ανισότητας. Όλα αυτά είναι τεράστιες νέες προκλήσεις, νέα στοιχήματα τα οποία θέτουν η εποχή και ο πολιτισμός μας».