Διπλή στήριξη από την ΕΕ για τις δεξιότητες ανέργων και εργαζομένων

Οι πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την προώθηση της επαγγελματικής κατάρτισης και την απόκτηση δεξιοτήτων και αυτές που σχεδιάζει για το μέλλον συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

Με δεδομένο ότι το 2023 είναι ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων, ο κ. Σχοινάς παρουσίασε τις προτεραιότητες της Επιτροπής για τις σχεδιαζόμενες δράσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο που θα δώσουν έμφαση στο να αποκτήσουν πρόσβαση στο «οικοσύστημα» των δεξιοτήτων και αυτοί που δεν είχαν μέχρι τώρα, όπως π.χ. οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.

Ο κ. Χατζηδάκης, από την πλευρά του, σημείωσε την επανεκκίνηση της επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα. Μάλιστα, τόνισε ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί δύο ευρείας κλίμακας προγράμματα για την απόκτηση πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων, με συνολικά 270.000 ωφελούμενους, εργαζόμενους και ανέργους και ότι θα ακολουθήσουν και άλλα, αναδεικνύοντας τη διπλή στήριξη της ΕΕ (από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ) σε αυτή την προσπάθεια.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε:

«Ενημέρωσα τον φίλο υπουργό, τον Κωστή Χατζηδάκη, για τις πρώτες σκέψεις μας και τον σχεδιασμό για το ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων, που γιορτάζουμε εφέτος. Είναι μία εξαιρετική αφορμή, για να μπορέσουμε να δώσουμε ξανά δυναμισμό στην αγορά εργασίας σε όλη την Ευρώπη.

Να προικίσουμε με δεξιότητες ανθρώπους νέους, αλλά και ενήλικες, που έχουν αποκοπεί από την αγορά εργασίας. Ανθρώπους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην παροχή επαγγελματικής κατάρτισης. Και σε αυτήν τη μεγάλη πανευρωπαϊκή προσπάθεια θέλουμε να βγάλουμε τις δεξιότητες έξω από τους διαδρόμους των Βρυξελλών, γιατί είναι ένα θέμα για το οποίο οι εθνικές κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές έχουν και θέλουμε να έχουν ρόλο και ευθύνη.

Είχαμε, λοιπόν, μία πρώτη συζήτηση σήμερα για το πώς θα δομήσουμε αυτήν τη σημαντική αφορμή σε εθνικό επίπεδο. Χρειαζόμαστε στην Ευρώπη μία μεγάλη επανάσταση γνώσης. Έχουμε λιγότερο κόσμο από αυτόν που χρειαζόμαστε σε κρίσιμους τομείς, όπως στην ψηφιακή και στην πράσινη μετάβαση, αλλά χρειαζόμαστε και αυτή η επανάσταση να είναι δίκαιη. Να αφορά ισότιμα όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, ανεξάρτητα από το οικονομικό τους επίπεδο και τον τόπο που ζουν. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε:

«Ψάχνω εργαζόμενους και δεν μπορώ να βρω”: το ακούμε συχνά από τους εργοδότες και ένας από τους λόγους είναι το πρόβλημα με τις δεξιότητες. Γι' αυτό, αποφασίσαμε να κάνουμε μία νέα αρχή με τον νόμο ”Δουλειές Ξανά”, για να αναβαθμιστεί ουσιαστικά το σύστημα της κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων. Έχουμε πληρωμή με βάση τα αποτελέσματα της κατάρτισης.

Έχουμε συνεργασία για πρώτη φορά με τα δημόσια Πανεπιστήμια, αλλά παράλληλα και συνεργασία με διεθνείς κολοσσούς της τεχνολογίας, που πιστοποιούν την απόκτηση γνώσεων σε τομείς αιχμής. Είμαστε χαρούμενοι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς χρηματοδοτεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά όχι μόνο μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Χαιρόμαστε ακόμα περισσότερο, γιατί ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό και θεωρώ πως αυτή η χρονιά, καθώς είναι έτος δεξιοτήτων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συμβάλει και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών, προκειμένου να ανέβουμε κι άλλα σκαλιά στο ζήτημα αυτό».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός από τους κ.κ. Σχοινά και Χατζηδάκη, η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Νιόβη Ρίγγου, η γενική γραμματέας Ενίσχυσης της Απασχόλησης, Ελένη Γιώτη και οι υποδιοικητές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Γιάννα Χορμόβα, Γιώργος Καραχάλιος και Γιώργος Χριστόπουλος.