Σκυλακάκης: Τρεις εξελίξεις που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2023, εξέφρασε κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του, κατά την παρουσίαση του νέου πακέτου στήριξης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

   Όπως χαρακτηριστικά τόνισε μεταξύ των άλλων «οι εξελίξεις, οι οποίες επιτρέπουν μια πιο θετική πορεία είναι»:

   * Η πρώτη αφορά στην ασφάλεια, με την οποία μπορούμε, πλέον, να μιλάμε για έναν ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023, μετά και την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την Ελλάδα τη φετινή χρονιά (ανάπτυξη: 1,2% και υποχώρηση πληθωρισμού στο 4,5%).

    * Η δεύτερη εξέλιξη σχετίζεται με την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, όπου βλέπουμε μια σταθεροποίηση σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαμε προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2023. Για αρκετό χρονικό διάστημα το φυσικό αέριο γυροφέρνει κάτω από τα 60 ευρώ στο ΤΤF, σήμερα το πρωί ήταν 54 ευρώ. Και αυτή η εξέλιξη μειώνει κατά πολύ το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια τις ανάγκες επιδότησης αυτού του ενεργειακού κόστους, αλλά και το ίδιο το ενεργειακό κόστος του Δημοσίου, το οποίο μην ξεχνάμε ότι και αυτό είναι σημαντική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό.

   * Η τρίτη εξέλιξη αφορά στα δημοσιονομικά έσοδα, φορολογικά και ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και γενικότερα στην πορεία του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2022. Σημειώνω πως δεν έχουμε ακόμη, τελεσιδίκως, ολόκληρη την εικόνα, καθώς πρέπει να τελειώσει και ο Φεβρουάριος, όπου λαμβάνουμε τα τελευταία έσοδα που αφορούν στο 2022. Ωστόσο, από τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης (Ιανουάριος 2023) προκύπτει καλύτερο αποτέλεσμα, σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό και κατά συνέπεια μεταφερόμενος δημοσιονομικός χώρος από το 2022 στο 2023.

Αναφερόμενος στο σημερινό πακέτο σημείωσε ότι «το συνολικό δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 650 εκατ. ευρώ είναι ο καθαρός, επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα χρειαστεί. Για τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί πιστώσεις, ήδη, στον προϋπολογισμό.

Οι συγκεκριμένες πολιτικές είναι απολύτως συμβατές με την τακτική μας, σε ολόκληρη τη διάρκεια της περασμένης τετραετίας, να διασφαλίζουμε πρώτα τον δημοσιονομικό χώρο και στη συνέχεια να παρεμβαίνουμε – στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών μας στόχων – υπέρ της οικονομίας και της κοινωνίας. Έτσι και τώρα, αφού πρώτα εξασφαλίσαμε καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2022 – σε σχέση με το αναμενόμενο – και μεταφερόμενο δημοσιονομικό χώρο, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη σημερινή παρέμβαση».

Και ο Θ. Σκυλακάκης κατέληξε, «παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια – και ιδίως το 2022, όταν είχαμε μια τελείως απρόσμενη δεύτερη κρίση, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – έχουμε καταφέρει μια δημοσιονομική πορεία, που χαρακτηρίζεται από μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ταχύτερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο των εταίρων μας στην Ευρώπη και κάλυψη του επενδυτικού κενού. Γι' αυτό και βλέπουμε τα επόμενα χρόνια με αισιοδοξία, ιδίως εάν είναι ευνοϊκότερη η συγκυρία και δεν υπάρξει κάποια πρόσθετη, μεγάλη διεθνής κρίση, πέραν αυτών που, μέχρι σήμερα, αντιμετωπίσαμε».