Πως θα κινηθούν οι επενδύσεις το επόμενο διάστημα

Οι επενδύσεις με ουσιαστικό αποτύπωμα στη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με θέμα: «Κοιτάζοντας προς το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».

«Σταθερός επενδυτής στη χώρα παραμένει μέχρι και σήμερα ο όμιλος Κοπελούζου» σύμφωνα με όσα ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής ανάπτυξης και στρατηγικής του ομίλου, Θωμάς Αχείμαστος. Μάλιστα, τόνισε ότι «ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης δηλώσαμε παρών στις αποκρατικοποιήσεις ενώ ο όμιλος συμμετείχε με επιτυχία σε πολλές από αυτές. Η αταλάντευτη πορεία προς την επένδυση και την πίστη στη χώρα ήταν αποδεδειγμένη».

Ο κ. Αχείμαστος ανέλυσε τους τομείς που δραστηριοποιείται ο όμιλος (ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υποδομές) ενώ αναφέρθηκε και στα εμβληματικά ενεργειακά έργα που συμμετέχει.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης, σημείωσε ότι η Παπαστράτος και η Philip Morris International συνεχίζουν να επενδύουν απρόσκοπτα και ασταμάτητα στην ελληνική οικονομία ακόμα και σε δύσκολες στιγμές. Αναφέρθηκε στην «τολμηρή» απόφαση που πήρε η Παπαστράτος μαζί με την PMI να προχωρήσουν στον μετασχηματισμό του εργοστασίου το οποίο πλέον παράγει καινοτόμα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού.

«Ξεκινήσαμε σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, μία επένδυση 300 εκατ. ευρώ, σε μια Ελλάδα που προσπαθούσε να βγει από μια μακρά οικονομική κρίση» ανέφερε. Δύο ακόμα επενδύσεις ανακοινώθηκαν, μία το 2019 και μία πρόσφατα, ανεβάζοντας, σύμφωνα με τον ίδιο, τις συνολικές επενδύσεις στα 700 εκατ. ευρώ με 400 νέες θέσεις εργασίας.

«Σύντομα θα φτάσουμε την εξαγωγική μας δύναμη στα 300 εκατ. ευρώ συνολικά, εξάγοντας σε περίπου 20 χώρες» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Επενδύοντας στην καινοτομία και την τεχνολογία σφυρηλατείς μία επιχειρηματική δύναμη που σε κάνει να μαθαίνεις σε οποιαδήποτε αλλαγή συμβαίνει στο εξωτερικό περιβάλλον».

H Public Policy Manager Ελλάδας και Κύπρου της Amazon Web Services, Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη μιλώντας στο συνέδριο αναφέρθηκε στον λόγο που η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα τόνισε: «Είδαμε μια ευκαιρία στην μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση που γίνεται στη χώρα ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια».

Πρόσθεσε επίσης ότι Amazon Web Services στηρίζει μικρές και μεγάλες εταιρείες στην ψηφιοποίησή τους αλλά και στην βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν στους πελάτες τους. Η κ. Σταυρακαντωνάκη εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «η Ελλάδα έχει μεγάλη προοπτική να γίνει ο τεχνολογικός κόμβος τη ΝΑ Ευρώπης γιατί έχει εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, καινοτόμο περιβάλλον νεοφυών επιχειρήσεων και είναι στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής».

Στις συνεχείς επενδύσεις του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών αναφέρθηκε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Παράσχης. Μάλιστα, τόνισε ότι η πολύ καλή πορεία του τουρισμού συμπαρασύρει τις αεροπορικές επιχειρήσεις σε ένα κύμα επενδύσεων με αποτέλεσμα η χώρα να έχει πλέον ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές.

Από το βήμα του συνεδρίου εστίασε στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα τονίζοντας ότι «η συνέχιση του αυξητικού ρυθμού επενδύσεων που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια είναι πολύ κρίσιμη πρόκληση για την οικονομία και την κοινωνία». Επίσης, σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

Η επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο, Andreea Moraru, από το βήμα του συνεδρίου ανέφερε: «από το 2015 έχουμε επενδύσει 6,5 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία σε περίπου 100 project. Οι περισσότερες επενδύσεις επιταχύνθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια χάρη στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης επιτρέποντας περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις να έρθουν στη χώρα».

Επίσης, αναφέρθηκε στις στρατηγικές προτεραιότητες της EBRD για την Ελλάδα σημειώνοντας ότι, μεταξύ άλλων, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της διευκόλυνσης της επέκτασης του ιδιωτικού τομέα, η υποστήριξη βιώσιμης ενέργεια και υποδομών και η περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.