Στα όρια της πλήρους κατάρρευσης η Credit Suisse

Για δεύτερη ημέρα οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές βλέπουν τη μετοχή της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse να καταρρέει. Η τιμή της μετοχής αυτής έφτασε το -30% κατά τις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων της Τετάρτης, 15 Μαρτίου. Προηγουμένως και αργά το πρωί η μετοχή της Credit Suisse, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, εισήλθαν σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης στο ταμπλό.

Η κατάρρευση της μετοχής της ελβετικής τράπεζας προκαλεί δεύτερο κύμα ντόμινο όσον αφορά τις τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως, μετά την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος που προκάλεσε η πτώχευση της Silicon Valley Bank και άλλων δύο αμερικανικών τραπεζών. 

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, έγινε γνωστό πως η Credit Suisse ζήτησε τη στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας. Προς το παρόν, η Credit Suisse δεν ζητά από την Κεντρική Τράπεζα χρηματική στήριξη, αλλά μια πολιτική – ηθική στήριξη, με μια δημόσια δήλωση για να αντιμετωπίσει το κύμα δυσπιστίας το οποίο έχει αρχίσει να κυριεύει τους επενδυτές.

Η Credit Suisse ζήτησε επίσης δημόσια στήριξη και από τη Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Financial Times, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αντίδραση από καμία από τις δύο πλευρές.

H μετοχή της τράπεζας έκανε ελεύθερη πτώση την Τετάρτη καταγράφοντας απώλειες κατά 30% στα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού νωρίτερα είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή της σε μια απόπειρα να ανακόψει το sell off. Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse υποχώρησε κάτω από τα 7 δισ. στερλίνες (7,6 δισ. δολάρια), με την τράπεζα να έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. στερλινών μόλις πριν από λίγους μήνες.

Γύρω στο μεσημέρι της Τετάρτης, οι μεγάλοι τραπεζικοί οίκοι της Ευρώπης σημείωναν απώλειες στο ταμπλό, οι οποίες καταδείκνυαν πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τσουνάμι πιέσεων προς τις τραπεζικές μετοχές. Επί παραδείγματι, η BNP Paribas σημείωνε απώλειες της τάξης του -10,6%, η Societe Generale του -9,89%, η Deutsche Bank του -6,66% και η Unicredit του -7,27%, στο χρηματιστήριο του Μιλάνο.

Ρουμπινί: Η Credit Suisse είναι η «Lehman» της Ευρώπης

Η θεαματική «ελεύθερη πτώση» που σημειώνει στα χρηματιστήρια τις τελευταίες ώρες η Credit Suisse είναι η «Lehman moment» της Γηραιάς Ηπείρου, σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστό για την πρόβλεψη της κατάρρευσης των στεγαστικών δανείων, η οποία συνέβαλε στην οικονομική κρίση του 2008.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρουμπινί έγραψε σε ανάρτησή του ότι ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι «πολύ μεγάλος για να πέσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί», δίνοντας το στίγμα των ομοιοτήτων με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση, με ολέθρια αποτελέσματα και για την Ελλάδα.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Ρουμπινί:

Τι δήλωνε νωρίτερα ο διοικητής της Credit Suisse

Νωρίτερα την Τετάρτη, πριν η μετοχή της Credit Suisse αγγίξει το -30%, ο πρόεδρός της, Axel Lehmann, υποστήριζε ότι δεν τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων, καθώς η πληγείσα ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των πελατών, των μετόχων και των ρυθμιστικών αρχών.

Μιλώντας στο συνέδριο του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Σαουδική Αραβία, ο Lehmann δήλωσε ότι δεν θα ήταν ακριβές να συγκρίνει κανείς τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ, ιδίως επειδή οι τράπεζες ρυθμίζονται διαφορετικά.

«Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό. Έχουμε ήδη πάρει το φάρμακο», είπε, αναφερόμενος στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο προκειμένου να μετατραπεί σε «νέα Credit Suisse».

Βαρύ πλήγμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Την ίδια ώρα, σημαντικό πλήγμα δέχθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse και το sell off που προκάλεσε στην Ευρώπη. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου στην Αθήνα έκλεισε την Τετάρτη με απώλειες 4,55%, ενώ ακόμα μεγαλύτερες -ως αναμενόταν- ήταν οι απώλειες για τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος έκλεισε με μείον 8,44%.

Ο Γενικός δείκτης του ΧΑΑ έκλεισε στις 1.025,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.078,96 μονάδων (+0,46%) και 1.023,69 μονάδων (-4,69%). Ο τζίρος ανήλθε στα 177,93 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,81% στις 2.490,08 μονάδες, ενώ στο -4,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.496,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,44% στις 763,59 μονάδες.

Σχεδόν μία ώρα πριν το κλείσιμο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 2,69% στις 437 μονάδες και βρίσκεται σε χαμηλά δέκα εβδομάδων. Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 2,95% στις 14.777 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC υποχωρεί κατά 3,61% στις 6.883 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE υποχωρεί κατά 3,09% ενώ στις περιφερειακές οικονομίες, ο ιταλικός MIB χάνει 4,05% και στην Ισπανία ο IBEX υποχωρεί κατά 4,43%.

Στη Wall Street, ο βιομηχανικός Dow Jones άνοιξε με απώλειες άνω των 500 μονάδων ή 1,75% στις 31.590, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,65% στις 3.850 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq διολισθαίνει κατά 1,25% στις 11.280 μονάδες.