Σταθεροποιητικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Η εμμονή που εμφανίζει ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού (δομικός) στην ευρωζώνη παρά την υποχώρηση που καταγράφει τον Μάρτιο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, προβληματίζει τους επενδυτές.
Συγκεκριμένα ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού υποχώρησε τον Μάρτιο στο 6,9% από το 8,5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η ραγδαία αποκλιμάκωση αποτελεί ρεκόρ από το 1991 σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Ωστόσο αν αφαιρεθούν από το Γενικό Δείκτη οι επιπτώσεις από τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, τότε ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός κατέγραψε τον ίδιο μήνα αύξηση στο 7,5% από το 7,4%.
Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με αναλυτές στέλνει ισχυρό σήμα στην ΕΚΤ για να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Άλλωστε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα ότι μάλλον απαιτούνται και νέες αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του πληθωρισμού, πλησίον του 2%.
Παρόλο που οι παρενέργειες από την αλματώδη αύξηση των επιτοκίων έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, στη Γερμανία και την Γαλλία, όπου καταγράφεται σημαντική μείωση των λιανικών πωλήσεων.
Πάντως η προθεσμιακή αγορά χρήματος προεξοφλεί μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% στις 6 Μαίου.
Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 4,28% από 4,24% έναντι 2,3% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,98% από 1,96%.
Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί σήμερα το ευρω έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0864 δολάρια από το επίπεδο των 1,0901 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0875 δολάρια.