Κλωστοϋφαντουργία: Πλήγμα το υψηλό κόστος παραγωγής, στο 30% το παρεμπόριο – Τι ζητά ο κλάδος

Υψηλό κόστος παραγωγής και ενέργειας, παρεμπόριο και ανταγωνισμός από τρίτες χώρες είναι μερικές μόνο από τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, ένας από τους σημαντικούς παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ζητώντας την ενεργή υποστήριξη του κράτους για την επίλυση των ζητημάτων του.

Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν από την κα Φωτεινή Δημίου, ΜΒΑ/Business Consultant & Coach, Υπεύθυνη Δράσης Συμβουλευτικής στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) για τα τελικά αποτελέσματα του έργου CREATIVE HUB. Η κα Δημίου κάνοντας μια έρευνα στον κλάδο, ήρθε σε επαφή με 20 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, εκ των οποίων το 70% βρίσκεται στον χώρο πάνω από 20 χρόνια, κατέγραψε τις ανάγκες τους και πρότεινε λύσεις για την επόμενη μέρα.

«Ο κλάδος δεν έχει κατακτήσει ακόμη τη δύναμη που είχε στο παρελθόν, ενώ υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία που δεν αξιοποιείται επαρκώς. Οι επιχειρηματίες έχουν πάθος και μεράκι για τη δουλειά τους με αρκετούς να είναι η δεύτερη γενιά», είπε χαρακτηριστικά η κα Δημίου.

Οι προκλήσεις του ελληνικού κλάδου

Οι σημαντικότερες προκλήσεις του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας είναι το υψηλό κόστος παραγωγής και ενέργειας, η ρευστότητα και το κεφάλαιο κίνησης, ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, το παρεμπόριο και οι παράνομες παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας, η πίεση που δέχονται από μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, η μείωση των καταστημάτων και η έλλειψη προμηθευτών λόγω της κρίσης της ελληνικής αγοράς, αλλά και το ασταθές μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, ένα φαινόμενο παγκόσμιο με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά οι εξαγωγές, δυσκολεύοντας τη διείσδυση του κλάδου στις ξένες αγορές.

Στο 30% το παρεμπόριο στην Ελλάδα 

Όσον αφορά το παρεμπόριο (εγχώριο και εισαγόμενο) όπως φασόν σε μεγάλα αστικά κέντρα, στην Ελλάδα κατέχει το 30% της συνολικής αξίας του εμπορίου με ετήσιο τζίρο στα 5 δισ. ευρώ και φοροδιαφυγή ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), στη χώρα μας ασχολούνται με το παρεμπόριο περίπου 40.000 άτομα, γεγονός που μόνο αρνητικές επιπτώσεις επιφέρει στον κλάδο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.

Η επόμενη μέρα

Σύμφωνα με την κα Δημίου, η επόμενη μέρα για την κλωστοϋφαντουργία μπορεί να είναι διαφορετική και όπως της αξίζει, εφόσον οι επιχειρήσεις έχουν την ανάλογη στήριξη από τους φορείς προκειμένου να εισακουστούν τα προβλήματα τους στους αρμόδιους της κυβέρνησης. «Ο κλάδος έχει πραγματική ανάγκη από υποστήριξη, αποζητά μια πιο ισχυρή φωνή για να λύσει τα προβλήματα του και μέσω ομαδικής δουλειάς, μπορεί να προχωρήσει όπως του αξίζει. Χρειάζεται να είναι όλοι μια γροθιά (φορείς, εταιρείες και σύνδεσμοι) προς αυτήν την κατεύθυνση για την ανάπτυξη της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Να επικοινωνήσει τις δυσκολίες, τις απειλές και τις προκλήσεις που δέχεται, να περάσει αυτό το μήνυμα στο κράτος προκειμένου να δοθούν λύσεις», εξήγησε η κα Δημίου.

Ο τουρισμός της μόδας 

Αναφέρθηκε ακόμη και στον τουρισμό της μόδας (Fashion Tourism) που δεν έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα ενώ θα έπρεπε να υποστηρίζεται περισσότερο, όπως σε άλλες χώρες του εξωτερικού προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες. «Είναι ωφέλιμο να διοργανώνονται εκδηλώσεις, εκθέσεις για να δίνονται ευκαιρίες σε τοπικούς επιχειρηματίες να παρουσιάζουν τα υφάσματα τους, τα προϊόντα τους σε ξένους επισκέπτες», υποστήριξε η κα Δημίου, προσθέτοντας ότι ο κλάδος μπορεί ακόμη να διαφοροποιηθεί εντάσσοντας στοιχεία ελληνικότητας στον σχεδιασμό των ρούχων και στη χρήση πρώτων υλών όπως υφάσματα, κουμπιά κτλ.

Σχετικά με την έλλειψη προσωπικού, επισήμανε τέλος την ανάγκη για στενή συνεργασία του κλάδου με τα κέντρα εκπαίδευσης.

Πηγή: thesstoday.gr