Βοήθεια από το εξωτερικό ζητούν οι εκδότες στην αγώνα επιβίωσης του κλάδου

Την πρώτη τους …ζύμωση με συναδέλφους τους από το εξωτερικό είχαν χθες Έλληνες εκδότες που συμμετείχαν στο 1ο Διεθνές Επαγγελματικό Πρόγραμμα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Σε εκδήλωση με τίτλο «Επανεξετάζοντας το ρόλο των Συλλόγων Εκδοτών και των Εθνικών Κέντρων Βιβλίου», οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα «Διάλογος», στο περίπτερο 13, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον διάλογο μεταξύ αυτών των φορέων.

Δεδομένα που συμβαίνουν από τη Γερμανία που είναι μία τεράστια αγορά βιβλίου, μέχρι τη Βουλγαρία, που είναι μία πολύ μικρή αγορά, κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους των συγκεκριμένων χωρών, ενώ η Διευθύντρια της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) Anne Bergman τόνισε το σπουδαίο ρόλο των εκδοτών, που, όπως είπε, είναι οι άνθρωποι που επιλέγουν και πιστοποιούν την ποιότητα ενός βιβλίου.

Ο ρόλος αυτός, συμπλήρωσε, τέθηκε υπό αμφισβήτηση όταν οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν περισσότερο το περιεχόμενο του ίντερνετ ή να βγάζουν αφειδώς φωτοτυπίες.

«Χρειαζόμαστε έναν οργανισμό που θα εδραιώσει τη θέση όσο περισσότερων εκδοτών είναι δυνατόν. Όταν ομοσπονδία εκπροσωπεί στην Ευρώπη 22 εκατομμύρια εκδότες, τότε οι άνθρωποι αρχίζουν να μας ακούν», είπε η κ. Bergman.

Την ίδια ανάγκη τόνισε και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Συλλόγου Γερμανών Εκδοτών & Βιβλιοπωλών Kristina Kramer, που είπε ότι κάθε σύλλογος εξαρτάται από τα μέλη του.

«Είναι απαραίτητο να προσεγγίσουμε μέλη, χρειαζόμαστε τις συμβουλές τους, να έρχονται στις επιτροπές, να μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Είναι σημαντικό να συγκεντρώνουμε όλες αυτές τις φωνές εκδοτών και βιβλιοπωλών και να υπάρχει ένας εκπρόσωπος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι σε κάποιες χώρες εκδότες και βιβλιοπώλες είναι κάτω από την ομπρέλα του ίδιου συλλόγου.

Μάλιστα, μετέφερε την εμπειρία της χώρας της, όπου τέσσερις μεγάλοι χονδρέμποροι καλύπτουν το 90% των αναγκών των βιβλιοπωλείων.

«Τα βιβλιοπωλεία είναι πιο ελκυστικά από πλατφόρμες τύπου amazon, γιατί παραγγέλνοντας ένα βιβλίο από το κατάστημα (ή από το e-shop του καταστήματος, που το 90% αυτών διαθέτει), θα το παραλάβεις πιο άμεσα.

Ακόμη κι αν το παραγγείλεις στις 6 το απόγευμα, μπορείς να το έχεις την άλλη μέρα το πρωί, αφού υπάρχει υπηρεσία εξπρές που λειτουργεί τη νύχτα, όπου οι διανομείς έχουν κλειδί από τα βιβλιοπωλεία, μπαίνουν μέσα και αφήνουν τα κουτιά με τις παραγγελίες», είπε προς έκπληξη των Ελλήνων συμμετεχόντων.

Από την πλευρά του, ο Svetlosar Zhelev, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Βουλγαρίας (NBC), είπε ότι στη χώρα του υπάρχει ένας κοινός σύλλογος εκδοτών και βιβλιοπωλών προκειμένου να αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο οι όποιες διαφωνίες προκύπτουν μεταξύ των δύο πλευρών. «Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα και λειτουργούμε στο όνομα των βιβλίων και της λογοτεχνίας. Όσο πιο μεγάλοι είμαστε, τόσο πιο δυνατοί μπορούμε να είμαστε», τόνισε.

Τη δραματική κατάσταση στη χώρα μας όπου εδώ και 13 χρόνια που έκλεισε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), δεν υπάρχει ούτε πολιτική για το βιβλίο, ούτε προστασία του βιβλίου, ούτε εξέλιξή του στην αγορά και γενικότερα, υπογράμμισε ο εκδότης Γιώργος Πασχαλίδης, Μέλος Συμβουλίου και Ταμίας του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ).

«Το βιβλίο βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο στην πολιτική ατζέντα από όλες τις κυβερνήσεις, οι οποίες ασχολούνται με την αρχαία Ελλάδα και τον αρχαίο πολιτισμό επειδή φέρνει έσοδα και δεν επενδύουν στην παραγωγή πολιτισμού από τις νέες γενιές», τόνισε ο κ. Πασχαλίδης. Αναφέρθηκε ακόμη σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν άνθρωποι του κλάδου, όπως οι μεταφραστές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μεταφράσεων των ελληνικών βιβλίων στο εξωτερικό (Greeklit) και δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, όπως και στη διαφορά του ΦΠΑ που πρέπει να καλυφθεί, καθώς όπως είπε, «αγοράζουμε βιβλία με 24% και τα πουλάμε με 6%». «Αν υπήρχε το ΕΚΕΒΙ, τουλάχιστον θα συντόνιζε αυτές τις κινήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι η πρώτη φορά που προσπαθήσαμε σαν εκδότες να συνομιλήσουμε λίγο με το εξωτερικό, να δούμε καλές πρακτικές και είμαστε πολύ τυχεροί που ήρθαν οι συνάδελφοί μας και κυρίως εκπρόσωποι από τις ενώσεις εκδοτών, που ομολογώ ότι είναι και λίγο καλύτερα οργανωμένοι από εμάς.

Αλλά εμείς προσπαθούμε να «κλέψουμε» -με την καλή έννοια, μία γνώση και προσπαθούμε σιγά-σιγά οι εκδότες μεταξύ μας να μιλάμε πιο άνετα για θέματα που μας αφορούν, όχι μόνο για τα καθημερινά μας προβλήματα, αλλά να θέσουμε και την ατζέντα. Κοιτώντας στο εξωτερικό αυτό μας βοηθάει», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής της συζήτησης και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου Αθήνας (ΣΕΒΑ), εκδότης Φαίδων Κυδωνιάτης. Τόνισε μάλιστα πως θα ακολουθήσουν άλλες έξι αντίστοιχες εκδηλώσεις.