Αttica Bank: Σε τροχιά εξυγίανσης και επιστροφής στην κερδοφορία

Έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της επόμενης μέρας, ως μια υγιής, αποδοτική και κερδοφόρα τράπεζα ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η Αttica Bank από τη σημερινή Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, η οποία ενέκρινε σειρά σημαντικών θεμάτων, μεταξύ των οποίων, τα νέα μέλη του Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και την έξοδό της από το καθεστώς της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC).

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Attica Bank, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στη δύσκολη και απαιτητική πορεία εξυγίανσης της τράπεζας, τονίζοντας ότι πλέον «έχουν τεθεί οι βάσεις και τα σταθερά θεμέλια για την οριστική μετάβαση της Attica από το χθες στο σήμερα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η τράπεζα θα πρέπει να αξιοποιήσει τη συγκυρία για μια αναγκαία αλλαγή που στοιχίζεται με τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας.

«Η σημερινή υπερσυγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος μετατρέπει πολλές φορές σε τιμωρία τις ανάγκες χρηματοδότησης που έχει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα που και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας αλλάζει με επιταχυνόμενους ρυθμούς», σημείωσε ο κ. Μακέδος.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, κυρία Ελένη Βρεττού, έκανε λόγο για μια χρονιά με μεγάλες και σημαντικές προκλήσεις, με αλλαγή αφηγήματος και λειτουργίας, που φέρνουν την Attica Bank πιο κοντά στην επόμενη ημέρα της 100ετούς πορείας της.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία της «το 2022 βάλαμε το μεγάλο στοίχημα για τη δομική αλλαγή της Attica Bank, για τη δημιουργία μας νέας υγιούς τράπεζας, ικανής να δημιουργήσει αξία και να στηρίξει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Βάλαμε τις βάσεις για να κάνουμε την Attica Bank πιο σύγχρονη, πιο ευέλικτη, πιο γρήγορη, πιο φιλική για τον πελάτη, έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες του και να προετοιμάσουμε το έδαφος για την ανακεφαλαιοποίησή της, παράλληλα με την εξυγίανση και τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητάς της ως τράπεζα στο σύγχρονο ελληνικό επιχειρείν».

Την πλήρη και οριστική εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας σηματοδότησε στις αρχές του 2023 η επιτυχής ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 473,3 εκατ. ευρώ.

Μετά την ΑΜΚ, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αποκαθίστανται σε επίπεδα υψηλότερα των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων: pro-forma σε επίπεδο Ομίλου, ο δείκτης CET Ι και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκαν σε 15,1% και 19,2%, αντίστοιχα.

«Έχουμε την στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έναν νέο στρατηγικό ιδιώτη επενδυτή ως μέτοχο, τη Thrivest και την Παγκρήτια και μοιραζόμαστε το κοινό όραμα για τη δημιουργία μιας ακόμη μεγαλύτερης και ισχυρότερης, υγιούς τράπεζας.

Αυτό είναι το ορόσημο και παράλληλα το κίνητρό μας για να συνεχίσουμε να αλλάζουμε την Attica Bank και τους ευχαριστούμε για την δυνατότητα που μας έδωσαν», επισήμανε η κυρία Βρεττού.

Όπως τόνισε η επικεφαλής της Attica Bank, με νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα απαρτίζουν πρόσωπα που φέρνουν την εμπειρία τους από ελληνικές και διεθνείς τράπεζες, την καταξίωση και μια νέα ματιά και θεώρηση «πάμε μπροστά ακόμη πιο δυναμικά, εκμεταλλευόμενοι και το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας μας. Τα νέα μέλη του ΔΣ μας είναι τεχνοκράτες, γυναίκες και άνδρες που θα λειτουργήσουν προς όφελος της τράπεζας και των μετόχων της με διαφάνεια, επαγγελματισμό και αξιοπιστία».

Επιπλέον, ένα από τα θέματα που ενέκριναν οι μέτοχοι είναι η έξοδος της Τράπεζας από το καθεστώς του DTC εφέτος: «μηδενίζουμε τον αναβαλλόμενο φόρο και πλέον τα εποπτικά μας κεφάλαια θα είναι καθαρά, ποιοτικά, άμεσα καταβεβλημένα κεφάλαια, κάτι που δεν ισχύει όταν υπάρχουν αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.

Το DTC είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που υπολογίζεται στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, το αξιοποίησαν οι ελληνικές τράπεζες λόγω του PSI, το αξιοποιήσαμε και εμείς και πλέον το αφήνουμε πίσω μας», ανέφερε σχετικά.

Το Σχέδιο Μετασχηματισμού της Attica Bank θα συνεχίσει να υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς για να φέρει στο προσκήνιο μια τράπεζα υγιή οικονομικά, ανταγωνιστική στην αγορά και χρήσιμη στην κοινωνία και τους πελάτες της.