Έρχονται τα πρώτα έργα στις ψηφιακές υποδομές και το gov.gr μετεξελίσσεται

Οι ευκαιρίες για την περαιτέρω ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκαν και αναλύθηκαν στο FinForum 2023, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του πάνελ με θέμα «Digitizing the Economy: Lessons and opportunities», το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος του CNN Greece, Δημήτρης Μαλλάς, ο Δημήτρης Γιάντσης, Γενικός Διευθυντής Έργων της Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.), έκανε λόγο για μεγάλα άλματα στην ψηφιοποίηση της οικονομίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επισημαίνοντας δε, ότι η ψηφιοποίηση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα πάντα «πηγαίνουν πακέτο».

Μέχρι στιγμής, όπως υπενθύμισε, έχουν ψηφιοποιηθεί 1.500 υπηρεσίες μέσω του «gov», ενώ ανέφερε ότι πλέον έχουν μπει οι βάσεις και για τα έργα ψηφιακών υποδομών.

Πρόκειται, εξήγησε, για ένα απαραίτητο βήμα για να «πατήσουν» όλες οι εφαρμογές και να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Κατά τον ίδιο, μάλιστα, έχουν ήδη προκηρυχθεί τουλάχιστον 160 ψηφιακά έργα, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ.

Ειδική μνεία έκανε στη δια-λειτουργικότητα των υπηρεσιών του δημοσίου, δηλαδή στην ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των μητρώων των δημόσιων υπηρεσιών.

Σ' αυτό το σημείο, εξήρε τη σημασία της διασταύρωσης και της εκκαθάρισης των δεδομένων, προκειμένου να είναι λειτουργικά και χρήσιμα, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της ασφάλειας, η οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζει όλα τα ψηφιακά έργα.

Τέλος, περιέγραψε τον στόχο για τη δημιουργία ενός «CRM», δηλαδή ενός μοναδικού ψηφιακού σημείου εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων, το οποίο θα έρθει να αναβαθμίσει και να εξελίξει το «gov». Να δημιουργηθεί μια καρτέλα για κάθε Έλληνα, με βάση τις συναλλαγές με το δημόσιο, κατέληξε ο κ. Γιάντσης.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ξενόφος, Executive member of EPSILON NET Fintech, επιβεβαίωσε ότι στις μεγάλες επιχειρήσεις παρατηρείται υψηλό ποσοστό ενσωμάτωσης των ψηφιακών στρατηγικών, καθώς έχουν γίνει μεγάλα βήματα. «Έχει γίνει τρομακτική βελτίωση τα τελευταία χρόνια, αλλά υπάρχει και ένα τεράστιο περιθώριο βελτίωσης» υποστήριξε, στη συνέχεια.

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, τόνισε ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στη μέγιστη δυνατή χρήση των κονδυλίων ΕΣΠΑ, καθώς «πάντα είχαμε πρόβλημα απορρόφησης».

Ένας ακόμα άξονας δράσης είναι η κινητοποίηση των επιχειρήσεων ώστε να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, ενώ ο τρίτος πόλος έγκειται στις εταιρείες πληροφορικής, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα καθετοποιημένης παραγωγής.