Δύο ανταγωνιστικά προγράμματα επιχορήγησης με χρηματοδότηση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων εγκαινίασε σήμερα ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, με τη φιλοδοξία να προσελκύσουν επενδύσεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα, ιδίως σε κοινότητες με χαμηλό εισόδημα.
Τα προγράμματα, που αποτελούν μέρος του Ταμείου Μείωσης των Αερίων του Θερμοκηπίου ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ιδρύθηκε πέρυσι με τον νόμο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), αποτελούν την πιο πρόσφατη κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης για την υποστήριξη έργων που μειώνουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Το Εθνικό Ταμείο Καθαρών Επενδύσεων ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα παράσχει επιχορηγήσεις σε δύο ή τρία εθνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθαρών τεχνολογιών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή χρηματοδότησης σε δεκάδες χιλιάδες έργα καθαρών τεχνολογιών σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.
«Οι φοιτητές, οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και οι ηγέτες των κοινοτήτων με καινοτόμες ιδέες για τη μείωση των εκπομπών μας και την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια θα δουν τώρα τα έργα τους να γίνονται πραγματικότητα, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί … μια οικονομία καθαρής ενέργειας που θα λειτουργεί για όλους», ανέφερε σε δήλωσή της η αντιπρόεδρος του Λευκού Οίκου Καμάλα Χάρις.
Ο διαγωνισμός Clean Communities Investment Accelerator ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα παρέχει επιχορηγήσεις για την υποστήριξη έως και επτά μη κερδοσκοπικών ομάδων που θα παρέχουν χρηματοδότηση και τεχνική βοήθεια σε τοπικές τράπεζες που εδρεύουν σε κοινότητες με χαμηλότερο εισόδημα και μειονεκτούσες κοινότητες.
Το ταμείο των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων προτάθηκε ως ένας τρόπος για την αναβάθμιση του μοντέλου των περισσότερων από 20 πράσινων τραπεζών σε πολιτείες όπως το Μίσιγκαν και το Μέριλαντ, οι οποίες επενδύουν σε προγράμματα όπως η οικιακή ηλιακή ενέργεια και η εγκατάσταση αποδοτικών αντλιών θερμότητας και φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων.
Όπως σημειώνει το Reuters, οι μη κερδοσκοπικές πράσινες τράπεζες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου των έργων σε κοινότητες με χαμηλότερο εισόδημα, παρέχοντας ένα χρηματοδοτικό στήριγμα, και βοηθούν στην προσέλκυση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα.
Υπάρχουν πάντως και αυτοί που αντιδρούν στις ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Ο Ρεπουμπλικανός Γκάρι Πάλμερ, ο οποίος έχει δρομολογήσει νομοθεσία για την κατάργηση του ταμείου, δήλωσε ότι περισσότεροι από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί που αγωνίζονται με τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και «δεν εκλιπαρούν για περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα ή ηλιακούς συλλέκτες, ζητούν οι λογαριασμοί ενέργειας να είναι πιο προσιτοί».
Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επιχορήγησης ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να δώσει σε κοινότητες με χαμηλό εισόδημα πρόσβαση σε οικιακούς ηλιακούς συλλέκτες.
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στα προγράμματα που ξεκίνησαν την Παρασκευή λήγει στις 12 Οκτωβρίου.