Κ. Χατζηδάκης – Γ. Στουρνάρας: Συναντίληψη για την οικονομική πολιτική-Οι οιωνοί είναι άριστοι

«Και οι δυο είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε σε μία περίοδο, στην οποία συντρέχουν μία σειρά από πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις που ενισχύουν αυτή την αισιοδοξία», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντησή του, στο υπουργείο, με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Ενώ, από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι «υπάρχει συναντίληψη. Οι οιωνοί είναι άριστοι».

Παράλληλα, και οι δύο συμφώνησαν να υπάρχουν τακτικές επαφές, ενώ ένα τμήμα ερευνών της ΤτΕ, ίσως το μεγαλύτερο στη χώρα, θα είναι στη διάθεση του υπουργού σε όποια θέματα χρειαστεί τη συνδρομή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, καθώς και ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Για το ζήτημα της «ψαλίδας» μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, πάγια θέση τής ΤτΕ είναι ότι τέτοια θέματα αντιμετωπίζονται με περισσότερο ανταγωνισμό και όχι με διοικητικά μέτρα, πρακτική που εφαρμόζεται και στην περίπτωση του λεγόμενου «πληθωρισμού της απληστίας».

Τέλος, και σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε στη συνάντηση ότι κοινός τόπος είναι η τεράστια σημασία της άσκησης συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής. 'Αλλωστε, ο υπουργός είναι υπέρμαχος αυτής της πολιτικής, έχοντας αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν ότι στην αντίθετη περίπτωση θα κάνουμε τους πολιτικούς «'Αγιους Βασίληδες» για 2- 3 μήνες και δεν πάμε πουθενά.

Ακολουθούν οι πλήρεις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Κωστής Χατζηδάκης: «Με μεγάλη χαρά συνάντησα σήμερα τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο είχαμε εξαιρετική συνεργασία για δύο χρόνια όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2012- 2014 και εγώ υπουργός Ανάπτυξης σε αυτό εδώ το υπουργείο. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί φυσικά. Συμφωνήσαμε να έχουμε τακτικές επαφές. Είναι θεσμική μας υποχρέωση ούτως ή άλλως- σεβόμενη η κυβέρνηση την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος- αλλά έχουμε και πολύ παραπάνω λόγους να κρατήσουμε αυτή την επαφή την οποία ούτως ή άλλως είχαμε σε προσωπικό επίπεδο.

Και οι δυο είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και πιστεύω ότι είμαστε σε μία περίοδο, στην οποία συντρέχουν μία σειρά από πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις που ενισχύουν αυτή την αισιοδοξία.

Η ελληνική οικονομία έχει κάνει βήματα μπροστά στο επίπεδο της αύξησης των επενδύσεων, της αύξησης των εξαγωγών, της αύξησης του ΑΕΠ, της μείωσης της ανεργίας. Και είναι στο χέρι μας εφαρμόζοντας την σωστή οικονομική πολιτική και ειδικά την σωστή δημοσιονομική πολιτική μακριά από δημαγωγικούς πειρασμούς, να προχωρήσουμε μπροστά, στέλνοντας το μήνυμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι η χώρα μας ακολουθεί μία πορεία Ευρώπης και κοινής λογικής, μια πορεία σαν και αυτή που ακολούθησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επιταχύνοντας ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες και εκπλήσσοντας ευχάριστα για την αποφασιστικότητά μας. Στόχος, η Ελλάδα να γίνει μια πραγματικά προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στην οικονομία».

Γιάννης Στουρνάρας: «Κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Με χαρά, αλλά και συγκίνηση επέστρεψα σήμερα σε αυτή την αίθουσα. Και χαίρομαι που μετά από 11 χρόνια μιλάμε σε διαφορετικούς τόνους. Η Ελλάδα είναι πια τελείως διαφορετική από αυτή που ήταν τότε και της ανοίγεται μπροστά ένας καθαρός ορίζοντας στην οικονομία.

Με τον υπουργό είχαμε την ευκαιρία και κάναμε μια επισκόπηση των οικονομικών εξελίξεων: Μακροοικονομικά, δημοσιονομικά, τραπεζικό σύστημα. Και καταλήξαμε σε μία λέξη: Υπάρχει συναντίληψη. Και του είπα ότι, πέραν βεβαίως από τα θέματα στα οποία έχουμε αρμοδιότητα, που είναι θέματα νομισματικής πολιτικής, θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στο καταστατικό προβλέπεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι και σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου για οποιαδήποτε θέματα μπορεί να βοηθήσει και το υπουργείο βεβαίως θέλει βοήθεια. Έχουμε ένα τμήμα ερευνών, ίσως το μεγαλύτερο στη χώρα. Θα είναι στη διάθεση του υπουργού Οικονομικών σε όποια θέματα χρειαστεί τη συνδρομή της Τραπέζης της Ελλάδος. Νομίζω ότι οι οιωνοί είναι άριστοι».