Πληθωρισμός αισχροκέρδειας σαρώνει τη χώρα

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος

Την ανιούσα έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών, εν μέσω του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας.

Τα τιμολόγια σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί και της οικονομίας που πρέπει να κάνουν τα νοικοκυριά για να εξασφαλίσουν πεπόνια, ροδάκινα ή καρπούζια.

Τα καρπούζια πωλούνται προς 1 – 1,5 ευρώ το κιλό ενώ ανάλογη είναι η τιμή και στα πεπόνια.Τα ροδάκινα πωλούνται από 1 έως 1,30 ευρώ το κιλό ενώ απλησίαστες είναι οι τιμές σε βερίκοκα και κεράσια που πωλούνται ακόμα και 6 ευρώ το κιλό.

Οι έμποροι και παραγωγοί αιτιολογούν τις ανατιμήσεις στις καιρικές συνθήκες, στα ακριβά εργατικά χέρια, το ψηλό κόστος παραγωγής και ενέργειας.

Τεράστιες οι διαφορές από το χωράφι στο ράφι

Ωστόσο, οι διαφορές από το χωράφι στο ράφι είναι τεράστιες. Για παράδειγμα, το καρπούζι φεύγει από το χωράφι 0,30- 0,35 λεπτά το κιλό και φτάνει σε λαϊκές αγορές από 0,50 -1,50 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί από την πλευρά τους κατηγορούν τους μεσάζοντες για την αύξηση των τιμών, καθώς όπως λένε οι τιμές διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται σε σχέση με αυτές που υπάρχουν στο χωράφι.

Σε επιτόπιο ρεπορτάζ του OPEN, οι τιμές στο χωράφι είναι εντελώς διαφορετικές καθώς την ντομάτα μπορεί να την βρει από 1 ευρώ το κιλό, το αγγούρι στα 50 λεπτά, την πιπεριά στο 1,50 ευρώ, το καρπούζι στα 75 με 80 λεπτά, το πεπόνι στο 1,40 λεπτά. Το κρεμμύδι από την άλλη έχει αυξημένη τιμή ακόμα και στο χωράφι δηλαδή στο 1,10 λεπτά λόγω των καιρικών συνθηκών.

 

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, το κόστος παραγωγής σε ένα χωράφι ήταν πέρυσι στα 600 ευρώ το ανά στρέμμα τώρα έχει εκτοξευτεί στα 900 ευρώ ανά στρέμμα. Αποτέλεσμα: οι τιμές των φρούτων να έχουν αυξηθεί 28% μέσα σε έναν μήνα, δηλαδή από τον Μάιο, στον Ιούνιο.

Ως αποτέλεσμα ο κόσμος ψωνίζει μόνο τα απολύτως απαραίτητα καθώς τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά συνεχίζουν να κρατούν τον πληθωρισμό των τροφίμων στο «κόκκινο».

Μπαίνει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαμηνύει ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού και της αισχροκέρδειας αποτελούν προτεραιότητα, με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκα να προαναγγέλλει την επέκταση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδας.