Σε χαμηλό διμήνου οδεύουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς τα υψηλά αποθέματα αποθήκευσης ρίχνουν τις τιμές. Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς ΤΤF σημειώνει πτώση και την Τετάρτη με τις τιμές του φυσικού αερίου να βρίσκονται στα 42,50 ευρώ.
Αντίθετα, οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται ενόψει της προγραμματισμένης για την Πέμπτη τηλεδιάσκεψης των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+. Το μπρεντ βρίσκεται στα 82,04 δολάρια σημειώνοντας άνοδο 0,44%, ενώ το WTI κινείται ανοδικά κατά 0,525 στα 76,81 δολάρια.
Υψηλά αποθέματα
Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 98,69% στις 21 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ πραγματοποίησαν διαδοχικές μικρές καθαρές αναλήψεις αερίου από τις αποθήκες τους, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Αυτές ήταν οι πρώτες διαδοχικές καθαρές αποσύρσεις από τις αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης από τον Απρίλιο -το τέλος της προηγούμενης χειμερινής περιόδου θέρμανσης. Στις αρχές Νοεμβρίου, οι αποθηκευτικοί χώροι της ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 99,6%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των 89% γεμάτων αποθεμάτων των τελευταίων δέκα ετών.
Το πετρέλαιο
Η άνοδος του αργού υποστηρίζεται από την πτώση του δολαρίου, με τον δείκτη του Bloomberg για το αμερικανικό νόμισμα να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. Τα σχόλια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα πρόκειται να σταματήσει τη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα πιο ελκυστικά για τους αγοραστές στο εξωτερικό., όπως αναφέρει το Bloomberg
«Το αμερικανικό δολάριο παρασύρθηκε χαμηλότερα από τη συσσώρευση των προσδοκιών για χαλάρωση, η οποία ενθαρρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του πετρελαίου» δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς της IG Asia Pte στη Σιγκαπούρη.
Το πετρέλαιο παραμένει σε τροχιά για μια νέα μηνιαία πτώση λόγω της αυξημένης προσφοράς από χώρες εκτός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, ενισχύοντας την πίεση στον ΟΠΕΚ+ για να επιβάλλει βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η παγκόσμια αγορά αργού βρίσκεται σε τροχιά να ξαναγίνει πλεονασματική το επόμενο έτος.