Την επέκταση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Νοέμβριο δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες, πάνω από τις 50,8 μονάδες του Οκτωβρίου, κατατάσσοντας την χώρα μας στην κορυφή της Ευρωζώνης.
H Ελλάδα
Τον Νοέμβριο, τα στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global υπέδειξαν ακόμα μια βελτίωση των συνολικών επιχειρησιακών συνθηκών σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.
Η βελτίωση αυτή οφειλόταν στην αύξηση του όγκου παραγωγής και στη μέτρια ανάκαμψη του αριθμού των εργαζομένων. Ωστόσο, οι συνθήκες ζήτησης ήταν σχετικά υποτονικές, καθώς το σύνολο των νέων παραγγελιών παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο από τον Οκτώβριο, λόγω της συνεχιζόμενης επιβάρυνσης από τη μείωση των εξαγωγικών πωλήσεων.
Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις επί τους κόστους υποχώρησαν καταγράφοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών τον Νοέμβριο, γεγονός το οποίο οι ερωτηθέντες στην έρευνα συνέδεσαν με τις χαμηλότερες τιμές πρώτων υλών και τα μειωμένα μεταφορικά έξοδα.
Στις 50.9 μονάδες τον Νοέμβριο, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα κατέγραψε τιμή οριακά πάνω από τις 50.8 μονάδες του Οκτωβρίου και την υψηλότερη των τελευταίων τριών μηνών. Βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών καταγράφεται κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο, ωστόσο, η τελευταία αύξηση ήταν μέτρια.
Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν ακόμα μία σταθερή αύξηση του όγκου παραγωγής, η οποία επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο συνεχούς αύξησης σε δέκα μήνες. Τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής οφείλονταν εν μέρει στις προσπάθειες μείωσης των αδιεκπεραίωτων εργασιών. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου υπέδειξαν μείωση των ανεκτέλεστων εργασιών για τέταρτο συνεχή μήνα.
Οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα υπέδειξαν στασιμότητα στην εισροή νέων παραγγελιών κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Ο αντίστοιχος εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή από τον Ιανουάριο.
Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη
Ο δείκτης PMI μεταποίησης της Ευρωζώνης HCOB αναθεωρήθηκε ελαφρώς υψηλότερα στο 44,2 τον Νοέμβριο του 2023, από 43,1 τον Οκτώβριο και το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.
Ωστόσο, η πιο πρόσφατη μέτρηση εξακολουθεί να υποδεικνύει τον δέκατο έβδομο συνεχή μήνα συρρίκνωσης του μεταποιητικού τομέα του μπλοκ, με την Αυστρία να ηγείται της πτώσης, ακολουθούμενη στενά από τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Η παραγωγή συνέχισε να μειώνεται με σταθερό ρυθμό, αν και με βραδύτερο ρυθμό, μαζί με τις νέες παραγγελίες και τις εξαγωγικές πωλήσεις. Τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα εργασιών μειώθηκαν τον Νοέμβριο, παρατείνοντας τη συνεχιζόμενη περίοδο εξάντλησης των εκκρεμών εργασιών σε ενάμιση χρόνο, ενώ ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν ο ταχύτερος από τον Αύγουστο του 2020.
Επιπλέον, οι χρόνοι παράδοσης των προμηθευτών μειώθηκαν για δέκατο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο. Όσον αφορά τις τιμές, τόσο το κόστος εισροών όσο και τα έξοδα παραγωγής παρέμειναν σε αποπληθωριστικό έδαφος. Τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε, φθάνοντας σε υψηλό τριών μηνών.