Ουράνιο: Τρεις χώρες κατέχουν το 50% των παγκόσμιων αποθεμάτων

0
4

Μπορεί να υπάρχει η τάση να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα ουρανίου είναι σπάνια, λόγω του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν σε αφθονία.

Για παράδειγμα, είναι πιο άφθονο από τον χρυσό και τον άργυρο, και ίσο σε ποσότητα όσο και ο κασσίτερος στον φλοιό της Γης, σύμφωνα με το Oil Price.

Το τοπ 10
Ο Marcus Lu του Visual Capitalist απεικονίζει την κατανομή των παγκόσμιων πόρων ουρανίου ανά χώρα, από το 2021. Τα στοιχεία προέρχονται από την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, με τελευταία ενημέρωση τον Αύγουστο του 2023.

Η Αυστραλία, το Καζακστάν και ο Καναδάς έχουν τα μεγαλύτερα μερίδια των διαθέσιμων πόρων ουρανίου, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 50% των συνολικών παγκόσμιων αποθεμάτων.

Ανάμεσα σε αυτές τις τρεις, η Αυστραλία ξεχωρίζει σαφώς, με περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια τόνους ουρανίου να έχουν ανακαλυφθεί (28% των παγκόσμιων αποθεμάτων) επί του παρόντος. Το ορυχείο της Olympic Dam, που βρίσκεται περίπου 600 χιλιόμετρα βόρεια της Αδελαΐδας, είναι το μεγαλύτερο μεμονωμένο κοίτασμα ουρανίου στον κόσμο – και επίσης, το τέταρτο μεγαλύτερο κοίτασμα χαλκού.

Παρόλα αυτά, η Αυστραλία είναι μόνο η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός ουρανίου σήμερα και κατατάσσεται στην πέμπτη θέση στην παραγωγή ουρανίου όλων των εποχών.

Εκτός των τριών πρώτων χωρών, η Ρωσία και η Ναμίμπια διαθέτουν περίπου την ίδια ποσότητα αποθεμάτων ουρανίου: περίπου 8% η καθεμία, που αντιστοιχεί σε περίπου 470.000 τόνους.

Η Νότια Αφρική, η Βραζιλία και ο Νίγηρας διαθέτουν επίσης από 5% του συνόλου των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Η Κίνα συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα, με μερίδιο 3% των αποθεμάτων ουρανίου, ή περίπου 224.000 τόνους.

Νέα κοιτάσματα
Τα τρέχοντα δεδομένα βασίζονται σε γνωστά αποθέματα ουρανίου που είναι ικανά να εξορυχθούν. Η συνολική ποσότητα του παγκόσμιου ουρανίου δεν είναι επακριβώς γνωστή -και νέα κοιτάσματα μπορούν να βρεθούν συνεχώς.
Στην πραγματικότητα, τα γνωστά αποθέματα ουρανίου στον κόσμο αυξήθηκαν κατά περίπου 25% μόνο την τελευταία δεκαετία, χάρη στην  εξέλιξη της τεχνολογία που μεγιστοποιεί τις προσπάθειες εξερεύνησης.

Εν τω μεταξύ, δεν είναι όλα τα κοιτάσματα ουρανίου ίσα. Για παράδειγμα, στο προαναφερθέν Olympic Dam, το ουράνιο ανακτάται ως υποπροϊόν της εξόρυξης χαλκού που λαμβάνει χώρα στην ίδια περιοχή.

Στη Νότια Αφρική, προκύπτει ως υποπροϊόν κατά την επεξεργασία των μεταλλευμάτων στη διαδικασία εξόρυξης χρυσού. Τα κοιτάσματα με υψηλές συγκεντρώσεις δύο ουσιών μπορούν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους, καθώς το κόστος εξόρυξης μπορεί να μοιραστεί σε δύο διαφορετικά προϊόντα.