Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο – Στα 85 δολάρια το βαρέλι

0
3

Το πετρέλαιο υποχώρησε για τρίτη ημέρα χθες, με τους αναλυτές να αξιολογούν την νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και του αμερικανικού δολαρίου.

Το μπρεντ διαπραγματεύεται την Παρασκευή στα 85,18 δολάρια το βαρέλι με πτώση 0,70%, αφού έχασε σχεδόν 2% τις δύο προηγούμενες ημέρες, ενώ το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 80,48 δολάρια. με πτώση 0,73%.

Πιέζονται προς τα κάτω οι τιμές πετρελαίου
Ένας δείκτης του δολαρίου βρίσκεται σε πορεία για την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο, μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, καθώς και την αδυναμία του γουάν της Κίνας, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές πετρελαίου, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Το αργό εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο το πρώτο τρίμηνο, έχοντας ξεφύγει από ένα στενό εύρος τιμών τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της μείωσης των αμερικανικών αποθεμάτων, των περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και των ουκρανικών επιθέσεων σε ρωσικό έδαφος, μεταξύ άλλων εναντίον διυλιστηρίων. Ωστόσο, τα κέρδη έχουν περιοριστεί από την αυξανόμενη προσφορά εκτός του ομίλου και τις θολές οικονομικές προοπτικές του κορυφαίου εισαγωγέα, της Κίνας.

Παρά τις αποκλίνουσες κινητήριες δυνάμεις, οι αγορές πετρελαίου ήταν σχετικά ήρεμες, με έναν δείκτη μεταβλητότητας για το παγκόσμιο δείκτη αναφοράς μπρεντ να βυθίζεται σε χαμηλό τετραετίας. Η βενζίνη, εν τω μεταξύ, παρουσιάζει σημάδια αντοχής, με το περιθώριο κέρδους για την παραγωγή του καυσίμου από αργό στις ΗΠΑ να είναι κοντά στο υψηλότερο σημείο από τον Αύγουστο.

«Αναμένουμε ότι οι αγορές πετρελαίου θα παραμείνουν σφιχτές βραχυπρόθεσμα, ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι επίσης πιθανό να δημιουργήσουν κάποιες εξάρσεις μεταβλητότητας, παρά την πρόσφατη πτώση του», δήλωσε ο Han Zhong Liang, επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Standard Chartered Plc. «Τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ θα είναι αυτά που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε, δεδομένης της πρόσφατης συρρίκνωσης των αποθεμάτων», πρόσθεσε.

Στη Μέση Ανατολή, εν τω μεταξύ, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα εισβάλει στη Ράφα ανεξάρτητα από το τι λένε οι ΗΠΑ, κλιμακώνοντας ενδεχομένως τις περιφερειακές εντάσεις, καθώς μάχεται εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Χούθι στην Υεμένη – οι οποίοι στοχεύουν εδώ και μήνες πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για να υποστηρίξουν τη Χαμάς – διαβεβαίωσαν την Κίνα και τη Ρωσία ότι τα πλοία τους δεν θα κινδυνεύσουν.