Η τιμή του χρυσού διαπραγματεύεται υψηλότερα την Παρασκευή, αφού αρκετές μεγάλες κεντρικές τράπεζες είτε αποφάσισαν να μειώσουν τα επιτόκια είτε εξέφρασαν μεγαλύτερη προθυμία να τα μειώσουν στο μέλλον.
Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το «κόστος ευκαιρίας» της διακράτησης του χρυσού, ο οποίος είναι ένα μη τοκοφόρο περιουσιακό στοιχείο, καθιστώντας τον πιο ελκυστικό ως επένδυση. Tην Παρασκευή ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 2.373,50 δολάρια ανά ουγγιά με άνοδο 1,42%.
Το αδιέξοδο στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και οι αναφορές για επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο της Ουκρανίας προσθέτουν περαιτέρω ανοδικές πιέσεις από τον γεωπολιτικό κίνδυνο, γεγονός που ωφελεί τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο.
Μείωση επιτοκίων
Η τιμή του χρυσού αυξάνεται, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σχεδόν σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να μειώνουν τα επιτόκια, αφού τα διατήρησαν υψηλά για αρκετά χρόνια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, σημειώνει το FX Street.
Στη Σουηδία, η Riksbank προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% στο 3,75% για πρώτη φορά από το 2016 και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ψήφισε με μικρότερη διαφορά 7-2 να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα αντί να τα μειώσει. Αυτή ήταν μία ψήφος περισσότερη από το 8-1 της προηγούμενης συνεδρίασης, δείχνοντας αυξημένη προθυμία εκ μέρους των φορέων χάραξης πολιτικής να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.
Επιπλέον, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ήταν η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που μείωσε τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει σχεδόν εγγυηθεί ότι θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο.
Η απροθυμία της Fed
Ωστόσο, η τιμή του χρυσού ενδέχεται να δυσκολευτεί να κερδίσει έδαφος, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ξεχωρίζει ως η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα που δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια. Η αποκλίνουσα στάση της Fed σε σύγκριση με άλλες κεντρικές τράπεζες ενισχύει επίσης το δολάριο ΗΠΑ (USD), δημιουργώντας έναν «αντίξοο άνεμο» για την τιμή του χρυσού.
Παρόλο που τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες στις ΗΠΑ έδειξαν μια αποδυνάμωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας που υποδηλώνει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, τα σχόλια ωστόσο των αξιωματούχων της Fed έκτοτε δείχνουν μια συνεχιζόμενη απροθυμία για μείωση των επιτοκίων.
Την Τετάρτη, η πρόεδρος της Fed της Βοστώνης, Σούζαν Κόλινς, δήλωσε ότι φαίνεται πως ο πληθωρισμός θα χρειαστεί «περισσότερο χρόνο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως» για να επανέλθει προς τα κάτω, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Neel Kashkari, δήλωσε ότι τα επιτόκια θα πρέπει πιθανότατα να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για «παρατεταμένο χρονικό διάστημα» προκειμένου να χτυπηθεί ο πληθωρισμός.
Το εργαλείο FedWatch της CME, ένα εργαλείο που βασίζεται στην αγορά για τη μέτρηση των πιθανοτήτων μελλοντικών αποφάσεων της Fed σχετικά με τα επιτόκια, τοποθετεί εν τω μεταξύ τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ή νωρίτερα στο 65% (από 85% πριν από μία εβδομάδα) και στο 78% τον Νοέμβριο. Οι πιθανότητες τον Νοέμβριο ήταν προηγουμένως σχεδόν 100%.