Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο – Στα 84,50 δολάρια το βαρέλι

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο για τρίτη ημέρα, καθώς τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ υποστήριξαν την μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φέτος, ενισχύοντας τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Το μπρεντ διαπραγματεύεται την Παρασκευή στα 84,38 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,60%, ενώ το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 79,80 δολάρια με άνοδο 0,68%.

Οι περικοπές του ΟΠΕΚ+
Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, υποστηρίζοντας την υπόθεση για χαλαρότερη νομισματική πολιτική. Το δολάριο υποχώρησε την Πέμπτη, καθιστώντας τα εμπορεύματα πιο ελκυστικά για τους περισσότερους αγοραστές, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Οι τιμές πετρελαίου παραμένουν υψηλότερες φέτος, υποβοηθούμενες από τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, τη σταθερή παγκόσμια ζήτηση και τις επαναλαμβανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του πρόκειται να συναντηθούν τον επόμενο μήνα για να αποφασίσουν σχετικά με την παραγωγή κατά το δεύτερο εξάμηνο.

«Η αγορά αργού πετρελαίου θα παραμείνει δέσμια των πολιτικών προσφοράς του ΟΠΕΚ», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές Daniel Hynes και Soni Kumari της ANZ Banking Group Ltd. «Οι συνεχιζόμενες περικοπές θα πρέπει να στηρίξουν τις τιμές, αλλά η αγορά είναι ευαίσθητη στα γεωπολιτικά ζητήματα», πρόσθεσαν.

Στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ακόμη και χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι θα σταματούσε πρόσθετες αποστολές επιθετικών όπλων προς το Ισραήλ, εάν η χώρα εξαπέλυε χερσαία εισβολή στη Ράφα.