Έκτακτη φορολόγηση σε διυλιστήρια και παρόχους ενέργειας για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Την έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών διύλισης και των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος αποφάσισε η κυβέρνηση για να στηρίξει τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται έκτακτο τέλος στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο. Αυτός ο φόρος θα επιβληθεί για τουλάχιστον 2 μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Επιπλέον, επιβάλλεται Προσωρινή Συνεισφοράς Αλληλεγγύης, ύψους 33%, στα πλεονάζοντα κέρδη των εταιρειών διύλισης για το 2023.

Tι συνέβη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Οι τιμές τον Ιανουάριο ήταν στα 14 σεντς η κιλοβατώρα, ενώ το Μάιο επήλθε πτώση στα 11 σεντς.

Μεσοσταθμικά οι τιμές για το 7μηνο ήταν 13 σεντς, χαμηλότερα από τις τιμές με επιδοτήσεις.

Αυτό που συνέβη τώρα έχει να κάνει με τον καύσωνα διαρκείας στην Ελλάδα και τις ακραίες θερμοκρασιες από την Ουκρανία μέχρι τα Βαλκάνια.

Tα μέτρα για το ρεύμα
Τα 3 μέτρα για το ρεύμα:

1.Έκτακτο τέλος στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο. Αυτός ο φόρος θα επιβληθεί για τουλάχιστον 2 μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο.

2.Επιδότηση νοικοκυριών για τον Αύγουστο. Οι ανακοινώσεις για τα ποσά θα γίνουν τέλη Ιουλίου για να φανεί πως θα κυμανθούν οι τιμές χονδρικής και λιανικής.

3.Μία πρόσθετη πρόνοια υπέρ των καταναλωτών, που θα περιλαμβάνε μηχανισμό παρέμβασης για στρεβλώσεις που έρχονται και ξανάρχονται. Για να ισχύσει αυτό το μέτρο πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτακτη φορολόγηση στα διυλιστήρια
Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή επιβάλλεται Προσωρινή Συνεισφοράς Αλληλεγγύης, ύψους 33%, στα πλεονάζοντα κέρδη των εταιρειών διύλισης για το 2023.

Τα καθαρά έσοδα από την Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης εκτιμώνται σε 300 εκατ. ευρώ και όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα χρησιμοποιηθούν για την οικονομική ενίσχυση τον Δεκέμβριο των συνταξιούχων που δεν θα λάβουν αύξηση της σύνταξής τους το 2025 λόγω προσωπικής διαφοράς, καθώς και για την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης υπολογίζεται με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη όπως αυτά ορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1854, δηλαδή 33% επί των φορολογητέων κερδών του έτους 2023 που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018 έως 2021, κατά αναλογία της συνεισφοράς που επιβληθεί και για τα φορολογικά κέρδη του έτους 2022.

Τα διυλιστήρια θα πρέπει να υποβάλουν σχετικά ηλεκτρονικά δήλωση στην ΑΑΔΕ έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης θα καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 και δημοσιονομικά λογίζεται στη χρήση του έτους 2024.