Ενεργειακός «πυρετός» με ράλι τιμών

Από τα 70 ευρώ το Σάββατο, η χονδρική τιμή του ρεύματος “πέταξε” ως τα 146 ευρώ σήμερα, με τη μέγιστη τιμή να φτάνει ως τα 353 ευρώ τις βραδινές ώρες. Κι όλα αυτά, παρά το ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές διατηρούν τη μερίδα του λέοντος στο ενεργειακό μίγμα της ημέρας, από το περασμένο Σάββατο!

Μέσα σε αυτές τις πρώτες 13 ημέρες του Αυγούστου, η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα περίπου 122 ευρώ, δηλαδή οριακά χαμηλότερα από τον Ιούλιο κι αυτό σημαίνει ότι οι χρεώσεις των παρόχων για τον Σεπτέμβριο δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν.

Κι αν για τα νοικοκυριά έχει προβλεφθεί μηχανισμός επιδότησης, με στόχο να συγκρατηθούν οι τελικές τιμές γύρω στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν υπό πίεση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις τιμές που διαθέτουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές. Προφανώς το ενδιαφέρον εστιάζεται, κατ’ αρχάς, σε αρτοποιεία- ζαχαροπλαστεία, που σαφώς έχουν μικρότερα περιθώρια απορρόφησης κι εν συνεχεία στη μεταποίηση.

Στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας
Τα συγκριτικά στοιχεία απ’ όλη την Ευρώπη φανερώνουν για μια ακόμα φορά τις στρεβλώσεις της υποτίθεται κοινής αγοράς ενέργειας. Ενώ στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη των πολλών διασυνδέσεων, οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ, στην Ανατολική Ευρώπη κινούνται πολύ υψηλότερα, χωρίς να προβλέπεται κάποιος αυτόματος μηχανισμός εξομάλυνσης.

Πέρα από την Ελλάδα, στα 147 ευρώ διαμορφώνεται η χονδρική τιμή σε Βουλγαρία και Ρουμανία, λίγο χαμηλότερα (143 ευρώ) στη Σερβία, στα 139 ευρώ στην Ουγγαρία, στα 134 στην Κροατία, στα 132 στη Σλοβενία, ενώ στην… παρέα παραμένει και η Ιταλία που κινείται στα 139 ευρώ.

Φυσικό αέριο
Το πρόβλημα είναι ότι πέρα από τις στρεβλώσεις στην ενιαία αγορά ενέργειας, οι καταναλωτές βρίσκονται μπροστά σε ένα ακόμα ράλι του φυσικού αερίου, το οποίο ουδείς μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να σταματήσει.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο σημείωσαν άνοδο άνω του 3% ενδοσυνεδριακά, ξεπερνώντας ακόμα και τα 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, λόγω των ανησυχιών για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Όπως σημειώνει η Trading Economics, ο συνεχιζόμενος κίνδυνος στρατιωτικών ενεργειών στην περιοχή Sudzha συμβάλλει σε αυτή την ανοδική τάση, ιδίως μετά την πρόσφατη εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Kursk της Ρωσίας, που έθεσε σε κίνδυνο ένα κρίσιμο σημείο διέλευσης φυσικού αερίου.

Παρόλο που η Ευρώπη στο σύνολό της διαφοροποιεί τις ενεργειακές της πηγές, αρκετές χώρες όπως η Αυστρία και η Σλοβακία εξακολουθούν να εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω της Ουκρανίας. Η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει 39,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας τη Δευτέρα, ελαφρώς αυξημένα από 39,3 mcm την προηγούμενη ημέρα.

Πετρέλαιο
Το… κερασάκι στην τούρτα, είναι το… ξύπνημα του πετρελαίου, που βάζει τέλος- άγνωστο για πόσο- στα όνειρα των καταλανωτών, για χαμηλότερες τιμές καυσίμων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent αυξήθηκαν στα 80,5 δολάρια ανά βαρέλι τη Δευτέρα, σημειώνοντας την πέμπτη συνεχόμενη άνοδό τους, λόγω των ανησυχιών για διακοπή της προσφοράς εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Τα θετικά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και οι εικασίες για πιθανή μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, στήριξαν επίσης τις τιμές του πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΠΕΚ μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 στα 2,11 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 2,25 εκατ. βαρέλια, επικαλούμενος τα ασθενέστερα στοιχεία και την ηπιότερη κινεζική ζήτηση.

Ο ΟΠΕΚ έχει παρατείνει τις περικοπές της παραγωγής του έως τον Σεπτέμβριο, με σταδιακή κατάργηση από τον Οκτώβριο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θα επικαιροποιήσει την πιο συντηρητική πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης το 2024 κατά 970.000 βαρέλια ημερησίως αυτή την εβδομάδα.