Σφίγγει ο κλοιός για τους φοροφυγάδες

Η δημοσιοποίηση δεκάδων περιπτώσεων μάλλον ακραίας και προκλητικής φοροδιαφυγής από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, φανερώνει τις διαθέσεις, τις προθέσεις αλλά και τις νέες δυνατότητες των ελεγκτικών υπηρεσιών. Κατ’ αρχάς, επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι η ΑΑΔΕ μπορεί, πλέον, με επάλληλες διασταυρώσεις, σε πολλαπλές βάσεις δεδομένων, να εντοπίζει στόχους σε πραγματικό χρόνο, χωρίς δηλαδή να περιμένει επί μέρες ή εβδομάδες, στοιχεία από φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες.

Επιπλέον, μετά τις νέες αποκαλύψεις, ακόμα και για «επιχειρήσεις» που πουλούσαν διαδικτυακά εμπόρευμα χωρίς καν να έχουν κάνει έναρξη εργασιών, φαίνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει ανακαλύψει «φλέβα» φοροδιαφυγής στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου τα e- shops ξεφυτρώνουν
σαν… μανιτάρια.

Το «δίχτυ» που άπλωσε η ΑΑΔΕ δείχνει το πώς κινείται για εντοπίζει στόχους:

  1. Πρώτη κίνηση, η άντληση στοιχείων από δημοφιλείς πλατφόρμες λιανικών πωλήσεων ή παραγγελιοληψιών αν μιλάμε για το χώρο της εστίασης
  2. Δεύτερη κίνηση, η άντληση στοιχείων από εταιρίες ταχυμεταφορών
  3. Τρίτη κίνηση, η άντληση στοιχείων από το myDATA

Η διασταύρωση όλων των παραπάνω αποκαλύπτει τι τζίροι έχουν γίνει από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις και τι τζίροι έχουν δηλωθεί στην εφορία, μέσω των ανάλογων αποδείξεων ή τιμολογίων πώλησης. Η τελική διασταύρωση και η «μαύρη» λίστα, ολοκληρώνεται με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των υποψήφιων στόχων, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί η απόκλιση πραγματικών- δηλωθέντων εσόδων.

Από τις παραπάνω ελεγκτικές διαδικασίες έχει προκύψει, πάντως, ένα δεδομένο που προκαλεί προβληματισμό. Η τελευταία «μαύρη» λίστα που είχε απόκρυψη τζίρου 18,5 εκ ευρώ από εμπορικές επιχειρήσεις και η προηγούμενη με πρόστιμα 130 εκ ευρώ για τον ίδιο λόγο σε εταιρίες πώλησης κινητών τηλεφώνων, δείχνουν ότι όπου υπάρχει η δυνατότητα αγορών με αντικαταβολή, δηλαδή με μετρητά, μπορεί να στηθεί ένα τρελό πάρτι φοροδιαφυγής.

Στο στόχαστρο η εστίαση

Μόλις το περασμένο Σάββατο, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας νέα «λαβράκια», μετά από διασταυρώσεις, αυτήν τη φορά στο χώρο της εστίασης. Σε μόλις 3 περιπτώσεις αποκαλύφθηκε ότι είχε «χαθεί» τζίρος 793.000 ευρώ, με το γνωστό κόλπο των… εξαφανισμένων παραγγελιών: στο τέλος της ημέρας ακυρώνονταν δελτία παραγγελιών κι έτσι οι αντίστοιχες αποδείξεις, που δεν είχαν φυσικά εκδοθεί, περνούσαν στη… λήθη.

Η φάμπρικα αυτή παίρνει τέλος λίαν συντόμως, καθώς μετά το τέλος του μήνα ξεκινούν έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν εγκαταστήσει ταμειακές νέου τύπου, που απαγορεύουν αυτές τις πρακτικές.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΑΑΔΕ, οι υπόχρεοι χρήσης των νέων ταμειακών, είναι όσοι παρέχουν :

  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου
  • Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, με ζωντανή μουσική από ορχήστρα τριών τουλάχιστον οργάνων με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, χωρίς ζωντανή μουσική ή με ορχήστρα λιγότερη των τριών οργάνων με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρετήσεως (φαστ – φουντ), με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από κέντρο διασκέδασης – κοσμική ταβέρνα
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από οινεστιατόριο ή οινομαγειρείο (οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς προσωπικό)
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από πιτσαρία, με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία – σουβλατζίδικα, με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από ουζερί, μεζεδοπωλείο, τσιπουράδικο, ζυθοπωλείο με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από σνακ μπαρ, με παροχή σερβιρίσματος.

Στο μικροσκόπιο θα μπουν και όσες επιχειρήσεις του κλάδου εμφάνισαν αρνητικό μικτό κέρδος ή μεγάλες διακυμάνσεις στο μικτό κέρδος, από έτος σε έτος, συνεχόμενες ζημίες, και περίεργες κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών.