Μέσα από μια ουσιαστικά ξεχασμένη εφαρμογή, το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας που ενεργοποίησε ξανά τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ), Κωστής Χατζηδάκης, βρέθηκε ένα «πακέτο» ακινήτων του δημοσίου που μπορούν να ενταχθούν στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.
Μέσα από μια τεράστια βάση δεδομένων με 365.853 καταχωρήσεις, βρέθηκαν 447 αξιοποιήσιμα ακίνητα. Μέσα από το πρώτο «ξεκαθάρισμα» των καταχωρήσεων διαπιστώθηκε ότι πολλά ακίνητα είχαν καταχωρηθεί δύο ή τρεις φορές από διάφορους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ για πολλά υπάρχει ασάφεια ως προς τα χαρακτηριστικά τους.
Παρόλα αυτά, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του ΥΠΕΘΟ κατάφερε να εντοπίσει αρκετά που μπορούν να αξιοποιηθούν και τώρα προκηρύσσει διαγωνισμό για τεχνικό σύμβουλο, τόσο για να προχωρήσει το συγκεκριμένο «πακέτο» όσο και να αναζητήσει άλλα ακίνητα μέσα από τη βάση δεδομένων του δημοσίου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού: «Το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (Μ.Α.Π.) είναι μια εφαρμογή που εντάσσεται στις “Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων ” και χρησιμοποιείται από τους Δημόσιους Φορείς για την καταγραφή όλης της ακίνητης περιουσίας τους. Ο αριθμός των ακινήτων που έχουν καταχωρηθεί στο Μ.Α.Π. (κυρίως κατά τα έτη 2013–2014 και στη συνέχεια με αποσπασματικές επικαιροποιήσεις) ανέρχεται σε 365.853, αλλά εκτιμάται ότι είναι πλασματικός, καθώς υπάρχουν διπλοεγγραφές ή τριπλοεγγραφές. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη αξιοποίησης ακινήτων του δημοσίου για τους σκοπούς άσκησης στεγαστικής πολιτικής, εντοπίστηκαν 447 ακίνητα, κατόπιν ανάλυσης με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας από το ΥΠΕΘΟ και την ΕΤΑΔ.»
Στόχος των εργασιών του τεχνικού συμβούλου θα είναι η βελτίωση της ποιότητας και πληρότητας των κατ’ ελάχιστον απαιτούμενων δεδομένων των εν λόγω ακινήτων στο Μ.Α.Π. για την υποστήριξη της ορθής εφαρμογής των συγκεκριμένων κριτηρίων που έχουν προταθεί από την πολιτική ηγεσία για την άσκηση στεγαστικής πολιτικής και ο εντοπισμός μεγαλύτερου αριθμού ακινήτων το συντομότερο δυνατόν, με σκοπό την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.
Ο τεχνικός σύμβουλος, που θα λάβει αμοιβή 37.200 ευρώ, θα αναλάβει:
Τη διερεύνηση και οριστικοποίηση των ήδη διαθέσιμων στοιχείων των 447 ακινήτων που έχουν καταρχάς εντοπιστεί για τους σκοπούς άσκησης στεγαστικής πολιτικής, καθώς και τον συντονισμό και παρακολούθηση των επόμενων ενεργειών για την επιβεβαίωση της καταλληλότητάς τους (τεχνικός και νομικός έλεγχος).
Τη διερεύνηση, επεξεργασία και ανάλυση των καταχωρημένων από το ΥΠΕΘΟ στοιχείων ακινήτων στο Μ.Α.Π., εκτός αυτών που περιλαμβάνονται και στο μητρώο της ΕΤΑΔ, για τον εντοπισμό των πολλαπλών εγγραφών του ίδιου ακινήτου, των στοιχείων που λείπουν.
Στην ίδια κατεύθυνση της προσπάθειας επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος της χώρας, η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας προχωρά και σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης και εποπτείας του κεφαλαίου των κοινωφελών ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων που εποπτεύονται από το Υπουργείο, το οποίο ανέρχεται κατά προσέγγιση σε 1,120 δισ. ευρώ. Ήδη λειτουργεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται τροποποιήσεις του νόμου περί κοινωφελών περιουσιών, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του και την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών. Πέρα από τα μετρητά, υπάρχουν και πολλά ακίνητα στα αζήτητα του Δημοσίου. Όλα αυτά λοιπόν θα αποτιμηθούν και θα αξιολογηθούν για το αν και κατά πόσο μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.