Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια την Πέμπτη – Αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται προς τον στόχο του 2%, αλλά πιθανότατα δεν θα ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με μελλοντικές κινήσεις της, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει απότομα τα επιτόκια στα μέσα του 2022 για να βάλει φρένο στις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή, αλλά με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού η κεντρική τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη, η οποία καθορίζει τη νομισματική πολιτική για τις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, προχώρησε τον Ιούνιο στην πρώτη εδώ και πέντε χρόνια χαλάρωση του κύκλου νομισματικής σύσφιξης μειώνοντας το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από το υψηλό ρεκόρ του 4%.

Την Πέμπτη αναμένεται η δεύτερη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ από το 2019

Αφού πήρε μια ανάσα στη συνεδρίαση του Ιουλίου το διευθυντήριο της ΕΚΤ αναμένεται να προβεί σε νέα περικοπή την Πέμπτη, παρέχοντας περαιτέρω ανακούφιση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα είναι μόνο η δεύτερη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ από το 2019.

«Οι αγορές περιμένουν την περικοπή και φαίνεται να υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των μελών (του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ)», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της τράπεζας HSBC.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας. Οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκαν στο 2,2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, από 2,6% τον Ιούλιο, με το ποσοστό να απέχει μια ανάσα από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Τα ποσοστά πληθωρισμού είχαν κορυφωθεί στο 10,6% τον Οκτώβριο του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την πανδημία της Covid-19 εκτόξευσαν το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας.

Τουλάχιστον μία ακόμη περικοπή φαίνεται πιθανή το 2024.