Οι 4+1 παρεμβάσεις της κυβέρνησης για να ρίξει τις τιμές των ενοικίων -Τι έχει αποφασιστεί, τι εξετάζεται

Σε «σπαζοκεφαλιά» για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί η εύρεση κατοικίας στην Ελλάδα. Οι πολύ υψηλές τιμές των ενοικίων και η μικρή διαθεσιμότητα ελεύθερων κατοικιών επιτείνει το στεγαστικό πρόβλημα.

Στο πλάισιο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε από το βήμα της 88ης ΔΕΘ τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, τα οποία εξειδικεύτηκαν από τα αρμόδια υπουργεία.

Τα μέτρα που ξεχωρίζουν στον «αγώνα» για την μείωση των τιμών των ενοικίων και έχουν ανακοικωθεί, είναι τέσσερα, ενώ εξετάζεται μία ακόμη σημαντική παρέμβαση.

Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια
Οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή μετατρέψουν μία βραχυχρόνια μίσθωση σε μακροχρόνια θα απαλάσσονται για 3 χρόνια από τον φόρο ενοικίου.

Τα ακίνητα αυτά θα πρέπει να έχουν νοικιαστεί από τις 08/09/2024 έως τις 31/12/2025 το αργότερο.

Ο φόρος που θα γλιτώσουν είναι 15% για εισοδήματα από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ, 35% για εισοδήματα από 12.001 μέχρι 35.000 ευρώ και 45% για εισοδήματα από 35.000 ευρώ και πάνω.

Αναβάθμιση παλαιών κατοικιών
Το Πρόγραμμα θα είναι ύψους 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 25.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο, με περίοδο αποπληρωμής από τα 3 έως τα 7 έτη και έχει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών. Μετά την αναβάθμιση, στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι αυτά τα ακίνητα θα πέσουν στην αγορά και θα βοηθήσουν να εξισορροπήσει η προσφορά και η ζήτηση.

Οι δαπάνες που χρηματοδοντούνται είναι:

Θερμομόνωση
Πράσινη στέγη
Αντικατάσταση κουφωμάτων
Ηλιακός θερμοσίφωνας
Συστήματα θέρμανσης – ψύξης
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών/ μικρών ανεμογεννητριών/ άλλων ΑΠΕ
Εργασίες τοποθέτησης
Το νέο «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»
To νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο.

Αφορά επιδότηση για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης, ύψους 13.330 ευρώ για κενά ακίνητα που θα πέσουν αμέσως μετά την ανακαίνιση στην αγορά.

Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% και έως τις 8.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν το 50% και άνω της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία να ανέρχεται μέχρι τις 300.000 ευρώ.

Το ακίνητο πρέπει να είναι μέχρι 100 τ.μ. και να μην έχει δηλωθεί ως πρώτη καοικία ή ως μισθωμένο.

«Πάγωμα» αντικειμενικών αξιών
Εισηγήσεις για «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τουλάχιστον για έναν ακόμα χρόνο, εξετάζει το υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ενδεχόμενο «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών θα συνδράμει στο να μην εκτοξευτούν περαιτέρω οι τιμές των ακινήτων και δη των ενοικίων.

Οι αντικειμενικές αξίες αναπροσαρμόστηκαν το 2021.

Από τότε, οι εμπορικές τιμές έχουν καταγράψει εκρηκτική άνοδο.

Μια νέα αύξηση θα μπορούσε να «απογειώσει» περαιτέρω τις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων και να επιδεινώσει την στεγαστική κατάσταση στην χώρα μας

Κόφτες και τέλη στο Airbnb
Για να πέσουν στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερα ακίνητα, η κυβλερνηση έλαβε μέτρα και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Την περίοδο Νοεμβρίου -Μαρτίου αυξάνεται το τέλος ανθεκτικότητας σε 2 από 0,5 ευρώ.

Την περίοδο Απρίλιος-Οκτώβριος, το τέλος αμθεκτικότητας αυξάνεται από 1,5 ευρώ σε 8 ευρώ.

Επιπλέον,
στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα από 01/01/2025, δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για 1 έτος, με δυνατότητα παράτασης.