Η νέα ρύθμιση, που φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών, για τα χρέη προς τους ΟΤΑ, επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση το μείζον θέμα των οφειλών προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ, οι οποίες σχηματίζουν ένα… «βουνό». Αυτό που εντείνει τον προβληματισμό είναι ότι παρά το μπαράζ των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης- δηλαδή κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμών- το ποσοστό των ρυθμισμένων χρεών παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, ενώ χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα που μπήκαν σε κάποια ρύθμιση, δεν κατάφεραν να την ολοκληρώσουν.
Εφορίες
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΑΑΔΕ δεν είναι ιδιαιτέρως διαφωτιστικά, καθώς δεν δίνουν εικόνα από τις πληρωμές της πρώτης δόσης του φετινού φόρου εισοδήματος. Από την άλλη, οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ έδειξαν ικανοποιητική συμμόρφωση, πιάνοντας κατά μέσο όρο το 73%.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ένα συσσωρευμένο ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 107 δισ ευρώ, από το οποίο ακόμα κι αν αφαιρέσει κανείς τα και επισήμως «ανεπίδεκτα είσπραξης», παραμένουμε στα περίπου 81 δισ ευρώ.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των χρεών προς τις εφορίες την τελευταία τετραετία κυμαίνεται μεταξύ 5,6 και 7,3 δισ ευρώ, ενώ φέτος πριν «κλείσει» το πρώτο εξάμηνο, είχαν προστεθεί άλλα 3 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της ΑΑΔΕ, που έκανε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, μόλις το 5,7% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου βρίσκεται σε ρύθμιση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 4,6 δισ. Ευρώ! Το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών (23,9%) εντοπίζεται στο εύρος 500 με 10.000 ευρώ
ΕΦΚΑ
Διόλου ευκαταφρόνητο είναι και το stock των οφειλών στον ΕΦΚΑ. Ήδη, από το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, το υπόλοιπο είχε φτάσει στα 47,9 δισ ευρώ, καταγράφοντας αύξηση γύρω στα 331 εκ ευρώ από το τέλος του 2023.
Κι εδώ το μεγάλο «αγκάθι» είναι οι «ασθενικές» ρυθμίσεις, πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς ότι το 41% αυτών των χρεών έχουν «γεννηθεί» πριν από το 2009. Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 326.081 και το ρυθμισμένο ποσό 4.532.717.225 ευρώ, ενώ οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ήταν συνολικά 672.237 για οφειλές στο Κ.Ε.Α.Ο. ύψους 3.255.089.382 ευρώ.
Ένα ακόμα στοιχείο ρίχνει φως στο πρόβλημα: το υψηλό ποσοστό των ρυθμίσεων- ακόμα και των πιο ευνοϊκών- που έχουν χαθεί. Ενδεικτικά, σχεδόν 290.000 οφειλέτες απώλεσαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ενώ άλλοι 75.000 έχασαν τις 100 δόσεις, με αποτέλεσμα συνολικά 6 δισ ευρώ να ξαναπέσουν στη «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων.
Τις πταίει; Σύμφωνα με κλαδικούς φορείς, ακόμα και στις πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις, το βασικό πρόβλημα είναι ότι πέρα από τις δόσεις των διευκολύνσεων, οι οφειλέτες- φυσικά ή νομικά πρόσωπα- θα πρέπει να εξυπηρετούν και τις τρέχουσες υποχρεώσεις, ασφαλιστικές και φορολογικές.
ΟΤΑ
Μικρότερο αλλά όχι αμελητέο είναι το stock των χρεών προς τους δήμους, καθώς αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται σε 3,6 δισ ευρώ. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που τέθηκε σε διαβούλευση, συμπεριλήφθηκε μια νέα ρύθμιση γι’ αυτές τις οφειλές.
Το γενικό πλαίσιο προβλέπει ότι κάθε είδους οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, εφόσον αυτές έχουν βεβαιωθεί έως τις 31/8, δύναται, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου, να ρυθμίζονται και να εξοφλούνται σε 60 δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ.
Ειδικά για τους ευάλωτους, προβλέπεται «κούρεμα» των προσαυξήσεων ως 95%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης. Το ελάχιστο «κούρεμα» είναι 75% για όσους επιλέξουν από 17 ως 60 μηνιαίες δόσεις.
Η ρύθμιση θα παραμείνει «ανοικτή» ως το τέλος Νοεμβρίου.