ΔΝΤ: Ο πλανήτης κερδίζει τη μάχη με τον υψηλό πληθωρισμό

Ο υψηλός πληθωρισμός έχει ουσιαστικά ηττηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δίνοντας μια εξαιρετικά αισιόδοξη εκτίμηση για τις τιμές, μετά την προειδοποίηση πριν από μόλις τρεις μήνες ότι η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού είχε σταματήσει.

«Φαίνεται ότι η παγκόσμια μάχη ενάντια στον πληθωρισμό έχει κερδηθεί σε μεγάλο βαθμό, ακόμα κι αν οι πιέσεις στις τιμές επιμένουν σε ορισμένες χώρες», ανέφερε το ΔΝΤ στην τελευταία του Έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές. Προσθέτοντας ότι «στις περισσότερες χώρες, ο πληθωρισμός κινείται πλέον κοντά στους στόχους της κεντρικής τράπεζας… Η μείωση του πληθωρισμού χωρίς παγκόσμια ύφεση είναι ένα σημαντικό επίτευγμα», τονίζει το ταμείο, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «η επαγρύπνηση παραμένει το κλειδί».

Επίσης, όπως επισημαίνεται, «ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες παραμένει πολύ υψηλός, σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία» και τονίζει ότι κάποιες αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν αρχίσει να αυξάνουν ξανά τα επιτόκια, λόγω της νέας αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων.

O παγκόσμιος πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 5,8% φέτος
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 5,8% φέτος – οριακά χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 5,9% τον περασμένο Ιούλιο – και θα υποχωρήσει στο 3,5% στα τέλη της επόμενης χρονιάς, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο του μέσου όρου των δύο δεκαετιών που προηγήθηκαν της πανδημίας.

Οι ευχάριστες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό έρχονται μόλις δύο εβδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές, στις οποίες έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα για τους ψηφοφόρους.

Οι Αμερικανοί θεωρούν την οικονομία και το κόστος ζωής ως βασικό στοιχείο που θα επηρεάσει την ψήφο τους στις 5 Νοεμβρίου, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι τα εισοδήματά τους δεν αρκούν όπως παλαιότερα.

Και ενώ ο κίνδυνος νέας ανόδου του πληθωρισμού μειώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, οι απειλές για την οικονομική ανάπτυξη αυξάνονται, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε αυτές τις απειλές περιλαμβάνονται οι κίνδυνοι για αυξήσεις των τιμών σε κάποια προϊόντα, εξ αιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι απειλές για αύξηση των δασμών και τους προστατευτισμού.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι φέτος η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί κατά 3,2%, όπως είχε προβλέψει και τον περασμένο Ιούλιο. Όμως, ο Οργανισμός αναβάθμισε την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 2,8% – 0,2% υψηλότερα σε σχέση με πριν από τρεις μήνες.

Πιο δυσάρεστα είναι τα νέα για την Ευρώπη, όπου η ανάπτυξη στις χώρες της ευρωζώνης φαίνεται ότι θα αγγίξει μόνο το 0,8% – 0,1% χαμηλότερα σε σχέση με την πρόβλεψη του περασμένου Ιουλίου.