Ηνωμένο Βασίλειο: Επιστροφή στο 2008; -Εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει τους περιορισμούς στα μπόνους των τραπεζιτών

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει τους περιορισμούς στα μπόνους των τραπεζιτών σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Οι περισσότεροι ανώτεροι τραπεζίτες θα πρέπει να περιμένουν μόνο πέντε χρόνια για να λάβουν τα μπόνους τους, σύμφωνα με δημοσίευση της Αρχής Προληπτικής Ρύθμισης (PRA), η οποία αποτελεί μέρος της Τράπεζας της Αγγλίας, και της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA).

Αυτός είναι ο μειωμένος χρόνος αναμονής σε σχέση με τα οκτώ έτη που ισχύει σήμερα, ενώ οι λιγότερο υψηλόβαθμοι τραπεζίτες θα δουν την περίοδο αναμονής τους να μειώνεται στα τέσσερα έτη, σύμφωνα με το Euronews.

Η μερική καταβολή των μπόνους θα πρέπει επίσης να επιτρέπεται από το πρώτο έτος και όχι από το τρίτο, δήλωσαν η PRA και η FCA.

Επιπλέον, συμβούλευσαν ότι θα πρέπει να καταργηθεί η υποχρεωτική περίοδος αναμονής ενός έτους για την πώληση μετοχών ή άλλων μέσων σε αναβαλλόμενα μπόνους.

Επιπλέον, προτείνεται να επιτρέπεται στους τραπεζίτες να κερδίζουν μερίσματα ή τόκους από τα αναβαλλόμενα μπόνους που χορηγούνται σε μετοχές ή άλλα μέσα.

Μεταρρύθμιση μετά το χρηματοπιστωτικό κραχ
«Δεν θα πρέπει να επιστρέψουμε στις πολύ επικίνδυνες δομές αμοιβών που ίσχυαν συνήθως πριν από το 2008, αλλά οι προτάσεις αυτές θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα υποστηρίξουν την υπεύθυνη ανάληψη κινδύνων», δήλωσε ο Sam Woods, διευθύνων σύμβουλος της PRA.

Τα κίνητρα αμοιβών στον τραπεζικό τομέα ήταν ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στο χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008, καθώς οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονταν να αναλαμβάνουν κινδύνους με σκοπό το βραχυπρόθεσμο κέρδος.

Οι επακόλουθες αλλαγές στα μπόνους του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν ως στόχο να αυξήσουν την προσοχή, αν και ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ήταν υπερβολικά δρακόντειες.

Επίσης, στην πρότασή τους, οι ρυθμιστικές αρχές προτείνουν ότι τα μπόνους θα πρέπει να συνδέονται στενότερα με τη διαχείριση των κινδύνων – και όχι μόνο με τις επιτυχίες των στελεχών.

Εξορθολογισμένη καθοδήγηση
Ο Σαμ Γουντς τόνισε ότι οι νέοι κανόνες ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα «χωρίς να υπονομεύουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Η Sarah Pritchard, εκτελεστική διευθύντρια της FCA, υποστήριξε επίσης ότι οι κανόνες θα ενισχύσουν τη φήμη των βρετανικών τραπεζών.

«Αυτές οι σημαντικές αλλαγές θα εξαλείψουν την περιττή επικάλυψη κανόνων μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών», σημείωσε.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την κατάργηση του ανώτατου ορίου για τα μπόνους των τραπεζιτών από τις χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου πέρυσι.

Το ανώτατο όριο, το οποίο εισήχθη στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής αντίδρασης στη χρηματοπιστωτική κρίση, σήμαινε ότι τα μπόνους των τραπεζιτών δεν μπορούσαν να υπερβαίνουν το διπλάσιο του βασικού τους μισθού.