Ποιες χώρες στην Ευρώπη χορηγούν Golden Visa -Οι προϋποθέσεις

Η απόκτηση του δικαιώματος να ζει και να εργάζεται κανείς σε άλλη χώρα μπορεί να είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία. Αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα για όσους έχουν χρήματα να ξοδέψουν.

Οι χρυσές βίζες προσφέρουν την ευκαιρία σε πλούσιους ανθρώπους να «αγοράσουν» ουσιαστικά το δικαίωμα παραμονής – μερικές φορές χωρίς καν να χρειάζεται να ζήσουν στη χώρα, σημειώνει το Euronews.

Και η δημοτικότητά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται, καθώς οι άνθρωποι επιδιώκουν να απομακρυνθούν από χώρες που αντιμετωπίζουν αστάθεια και πολιτικές αποφάσεις όπως το Brexit που μπορεί να περιορίσουν την ασφάλεια και τα δικαιώματά τους.

Με το ασταθές πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, οι αιτήσεις για χρυσή βίζα από Αμερικανούς προβλέπεται επίσης να αυξηθούν.

Ωστόσο, οι χρυσές βίζες καταργούνται τώρα σταδιακά σε όλη την Ευρώπη.

Η Ισπανία εξασφάλισε τελικά μια νομική οδό για τον τερματισμό της χρυσής βίζας μέσω επενδύσεων σε ακίνητα, με τις αναφορές να δείχνουν ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2025. Η απαγόρευση, η οποία εξακολουθεί να συζητείται, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει άλλες επενδυτικές οδούς.

Η Πορτογαλία αφαίρεσε τις επενδύσεις σε ακίνητα ως βάση για τις αιτήσεις χρυσής βίζας τον Οκτώβριο του 2023, με την ελπίδα να μειωθεί η κερδοσκοπία ακινήτων.

Οι Κάτω Χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα, τερματίζοντας το καθεστώς της χρυσής βίζας τον Ιανουάριο του 2024.

Ωστόσο, η Ουγγαρία αντιστάθηκε στην τάση επαναφέροντας το καθεστώς της χρυσής βίζας, με τις αιτήσεις να είναι ανοικτές από αυτόν τον μήνα.

Τι είναι η χρυσή βίζα;
Τα καθεστώτα διαμονής μέσω επενδύσεων, γνωστά και ως «χρυσή βίζα», προσφέρουν στους πολίτες την ευκαιρία να αποκτήσουν άδεια παραμονής σε μια χώρα αγοράζοντας ένα σπίτι εκεί ή κάνοντας μια μεγάλη επένδυση ή δωρεά.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο και να διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να πραγματοποιήσουν την απαιτούμενη επένδυση.

Υπάρχουν επίσης τα χρυσά διαβατήρια, επίσημα γνωστά ως προγράμματα υπηκοότητας μέσω επενδύσεων, που επιτρέπουν στους αλλοδαπούς να αποκτήσουν την υπηκοότητα χρησιμοποιώντας τα ίδια μέσα.

Για τις χώρες της ΕΕ, αυτό σημαίνει επίσης ότι αποκτούν πρόσβαση σε πολλά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ιδιότητα του κατοίκου του μπλοκ – συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών.

Γιατί η ΕΕ είναι κατά της χρυσής βίζας και των διαβατηρίων;
Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να σταματήσουν να πωλούν υπηκοότητα σε επενδυτές.

Αν και αυτό είναι διαφορετικό από τις χρυσές βίζες, οι οποίες προσφέρουν μόνιμη διαμονή και όχι υπηκοότητα, η έκκληση έγινε στο πλαίσιο μιας κίνησης για την πάταξη αυτής της συνδυασμένης βιομηχανίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, υπήρχαν ανησυχίες ότι αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια.

Οι Βρυξέλλες κάλεσαν επίσης τις χώρες να ελέγξουν ξανά αν οι άνθρωποι στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις λόγω του πολέμου είχαν στην κατοχή τους χρυσό διαβατήριο ή βίζα που είχαν εκδώσει.

Στο παρελθόν, η ΕΕ έχει επίσης δηλώσει ότι συστήματα αυτού του είδους αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια, τη διαφάνεια και τις αξίες στις οποίες στηρίζεται το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Οκτώβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε την Αλβανία να «απέχει από την ανάπτυξη ενός συστήματος υπηκοότητας των επενδυτών (χρυσά διαβατήρια)». Ένα τέτοιο σύστημα θα «εγκυμονούσε κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τη διαφθορά και τη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος και θα ήταν ασύμβατο με τους κανόνες της ΕΕ, προειδοποίησε σε έκθεσή της. Η χώρα ανέστειλε έκτοτε τα σχέδιά της για την καθιέρωση χρυσής βίζας.

Ποιες άλλες χώρες έχουν καταργήσει τα συστήματα χρυσής βίζας;
Τον Φεβρουάριο του 2022, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατήργησε το καθεστώς της χρυσής βίζας που επέτρεπε σε πλούσιους ξένους υπηκόους να εγκατασταθούν στη χώρα με αντάλλαγμα να φέρουν μαζί τους μέρος του πλούτου τους. Η απόφαση για τον τερματισμό του καθεστώτος ήρθε ως μέρος μιας κίνησης για την πάταξη του βρώμικου χρήματος από τη Ρωσία.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Ιρλανδία κατήργησε επίσης το καθεστώς της χρυσής βίζας – το πρόγραμμα μεταναστών επενδυτών – το οποίο προσέφερε ιρλανδική κατοικία με αντάλλαγμα δωρεά 500.000 ευρώ ή τριετή ετήσια επένδυση 1 εκατ. ευρώ στη χώρα.

Η Ιρλανδία είχε ήδη αναστείλει το καθεστώς για τους Ρώσους πολίτες τον Μάρτιο του 2022 στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ποιες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να προσφέρουν χρυσή βίζα και ποιες είναι οι προϋποθέσεις;
Υπάρχουν μόνο λίγα μέρη που εξακολουθούν να προσφέρουν χρυσές διαβατήρια στην ΕΕ. Μία από αυτές τις χώρες είναι η Μάλτα. Εδώ, το ελάχιστο ποσό επένδυσης ξεκινά από 690.000 ευρώ και προσφέρει υπηκοότητα για 12 έως 36 μήνες.

Πολλές άλλες χώρες, ωστόσο, εξακολουθούν να προσφέρουν προγράμματα χρυσής βίζας. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το πόσο ακριβώς κοστίζει η απόκτηση κατοικίας μέσω επενδύσεων σε αυτές τις χώρες.

Η Ισπανία εξακολουθεί να προσφέρει χρυσή βίζα;
Η Ισπανία εγκαινίασε το καθεστώς διαμονής μέσω επενδύσεων το 2013. Επέτρεπε σε πλούσιους ανθρώπους από χώρες εκτός της ΕΕ να αποκτήσουν άδεια παραμονής επενδύοντας περισσότερα από 500.000 ευρώ σε ακίνητα ή σε ορισμένους τύπους επιχειρήσεων.

Ωστόσο, τον Απρίλιο, η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι σχεδιάζει να καταργήσει την επένδυση σε ακίνητα – η οποία αντιπροσωπεύει το 94% των αιτήσεων – για να μειώσει την πίεση στην αγορά κατοικίας.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Pedro Sánchez δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης συνασπισμού μειοψηφίας του να καταστήσει τη στέγαση «δικαίωμα και όχι κερδοσκοπική επιχείρηση».

Ο δρόμος για την απαγόρευση της βίζας ήταν μακρύς και δύσβατος, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική υποστήριξη των μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση λέει ότι έχουν εκδοθεί πάνω από 15.000 τέτοιες βίζες από τότε που το μέτρο τέθηκε σε ισχύ το 2013 από την προηγούμενη κυβέρνηση του δεξιού Λαϊκού Κόμματος ως μέσο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Από τότε που η Ισπανία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να τερματίσει τη χρυσή βίζα, οι Κινέζοι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα, όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ του ισπανικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTVE.

Η βίζα μπορεί επίσης να αποκτηθεί με την έναρξη ορισμένων τύπων επιχειρήσεων στην Ισπανία, την κατοχή μετοχών εταιρειών ή τραπεζικών καταθέσεων με ελάχιστη αξία 1 εκατ. ευρώ σε ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή την πραγματοποίηση επένδυσης σε κρατικά ομόλογα ύψους τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ. Η απαγόρευση θα μπορούσε να επεκταθεί και σε αυτούς τους τύπους επενδύσεων.

Σχέδιο χρυσής βίζας της Ουγγαρίας
Κόντρα στην τάση, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επαναφέρει το καθεστώς της χρυσής βίζας τον Ιούλιο του 2024, αφού το είχε τερματίσει το 2017.

Το λεγόμενο Πρόγραμμα Επισκεπτών Επενδυτών (GIP) προσφέρει τρεις οδούς για την παραμονή, μεταξύ άλλων μέσω επενδυτικών κεφαλαίων ακινήτων (τουλάχιστον 250.000 ευρώ), αγορά κατοικίας (τουλάχιστον 500.000 ευρώ) ή δωρεά τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας.

Η θεώρηση επεκτείνεται στη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα του αιτούντος και παρέχει ταξίδια χωρίς θεώρηση στην ΕΕ.

Το καθεστώς χρυσής βίζας της Ιταλίας
Η Ιταλία είναι ένας άλλος δημοφιλής προορισμός για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής μέσω επενδύσεων. Εισήχθη το 2017, η χρυσή θεώρηση χορηγεί στους υπηκόους τρίτων χωρών άδεια παραμονής για δύο χρόνια με αντάλλαγμα μια επένδυση στην Ιταλία.

Η ελάχιστη επένδυση εδώ είναι 250.000 ευρώ, η οποία πρέπει να γίνει μέσω μιας ιταλικής ανώνυμης εταιρείας. Οι κάτοχοι αυτών των θεωρήσεων μπορούν επίσης να συμπεριλάβουν την οικογένειά τους στην αίτηση και να επωφεληθούν από ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Μόνο όσοι χρησιμοποιούν το καθεστώς αυτό και ζήσουν στην Ιταλία για 10 χρόνια, μπορούν να είναι επιλέξιμοι για την ιθαγένεια.

Το σύστημα χρυσής βίζας της Ελλάδας
Η Ελλάδα προσφέρει χρυσή βίζα, με μία από τις ταχύτερες διαδικασίες για την απόκτηση άδειας παραμονής. Οι αλλοδαποί που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να λάβουν άδεια εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Παλαιότερα είχε ένα από τα χαμηλότερα όρια για επενδύσεις, μόλις 250.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για ακίνητα στη χώρα. Αλλά η χώρα το αύξησε σε 800.000 ευρώ τον Σεπτέμβριο σε περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις κατοικιών -μεταξύ άλλων η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Αλλού, αυξήθηκε μόνο στα 400.000 ευρώ για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε ένα ευρύτερο φάσμα περιοχών.

Οι κάτοχοι χρυσής βίζας δεν υποχρεούνται να παραμείνουν στην Ελλάδα για να διατηρήσουν τη βίζα τους.

Μέχρι το τέλος του 2021, η χώρα είχε δει 9.500 αιτήσεις για αυτά τα καθεστώτα διαμονής μέσω επενδύσεων, έναν από τους υψηλότερους αριθμούς στην Ευρώπης.