«Ζεσταίνεται» το TAXIS για τη λειτουργία του Ψηφιακού Πελατολογίου

Στο Δοκιμαστικό περιβάλλον myDATA αναρτήθηκε η πρώτη έκδοση του Ψηφιακού Πελατολογίου κι όλα δείχνουν ότι πλησιάζει η ώρα για την ενεργοποίηση του.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ψηφιακά “εργαλεία”, να ενισχύσει το ηλεκτρονικό δίχτυ, που θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την απόκρυψη τζίρου, ειδικά από δραστηριότητες που βρίσκονται ψηλά στη “μαύρη” λίστα.

Τι είναι το Ψηφιακό Πελατολόγιο
Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα λογιστικό πρόγραμμα, που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis, έτσι ώστε να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα.

Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται. Εφόσον διαπιστώνεται ότι σε μια επαγγελματική εγκατάσταση δηλώνεται περιορισμένος αριθμός πελατών, τότε αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.

Για τις πιο παλιές… “καραβάνες”, πρόκειται για τα παλιά Βιβλία Πελατών, που γίνονται από τον Ιανουάριο του 2025, Ψηφιακά Πελατολόγια.

Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα τηρείται υποχρεωτικά από συγκεκριμένους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Η αρχή θα γίνει με κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώρους στάθμευσης. Είναι ενδεικτικό ότι η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων έδειξε πως στο σύνολο των 14.283 επιχειρήσεων συντήρησης- επισκευής οχημάτων ο μέσος τζίρος ήταν μόλις 23.142 ευρώ

Ο σχεδιασμός προβλέπει της επέκταση των Ψηφιακών Πελατολογίων και σε άλλους κλάδους εντός του 2025, όπως τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και ψυχικής ευεξίας, τα φυσικοθεραπευτήρια, οι σχολές χορού, τα ξενοδοχεία και τα λοιπά οργανωμένα καταλύματα, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι διευκρινίσεις για το αν και πώς θα υποχρεωθούν εκ νέου και οι γιατροί να τηρούν Πελατολόγιο.

Οι πρώτες οδηγίες
Σύμφωνα με το σχετικό, τεχνικό εγχειρίδιο, το API (Application Programming Interface) για το Ψηφιακό Πελατολόγιο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης πελατών για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν μηχανογραφημένα λογιστήρια. Στόχος του είναι να διευκολύνει την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των συστημάτων ERP ή άλλων λογιστικών εμπορικών συστημάτων και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Με την υλοποίηση αυτού του API, οι επιχειρήσεις μπορούν να:

Αυτοματοποιήσουν τη Διαχείριση Πελατών: Μέσω της αποστολής, λήψης, ενημέρωσης και ακύρωσης εγγραφών πελατών, οι επιχειρήσεις μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις πληροφορίες των πελατών τους.
Εξασφαλίσουν Συμμόρφωση: Η διασύνδεση με την ΑΑΔΕ επιτρέπει στις επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με τις κανονιστικές απαιτήσεις για την υποβολή δεδομένων πελατών
Συνοπτικά, η διεπαφή παρέχει τις εξής λειτουργίες-μεθόδους:

/SendClient: διαδικασία αποστολής για τη δημιουργία μιας εγγραφής Ψηφιακού Πελατολογίου
/UpdateClient: διαδικασία αποστολής επιπρόσθετων δεδομένων που αφορούν υπάρχουσα εγγραφή Ψηφιακού Πελατολογίου
/RequestClients: διαδικασία λήψης μίας ή περισσότερων εγγραφών Ψηφιακού Πελατολογίου, ενημερώσεων, συσχετίσεων ή ακυρώσεων που έχει υποβάλλει ο χρήστης
/CancelClient: διαδικασία ακύρωσης εγγραφής Ψηφιακού Πελατολογίου, δίχως ταυτόχρονη υποβολή νέας
/ClientCorrelations: διαδικασία συσχέτισης υπάρχουσας/ υπάρχουσες εγγραφές Ψηφιακού Πελατολογίου με ΜΑΡΚ ή απόδειξη ΦΗΜ
Τα Ψηφιακά Πελατολόγια θα συνδυαστούν με ακόμα τρεις κινήσεις, με τις οποίες η ΑΑΔΕ φιλοδοξεί να “πιάσει” τουλάχιστον 2,5 δισ ευρώ από τη φοροδιαφυγή:

την καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025
την έναρξη υλοποίησης της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής στις αρχές του 2025, έτσι ώστε οι φορολογικές Αρχές να έχουν μια πλήρη εικόνα του υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια διακίνησης
την καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου, υπό την αίρεση της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή