Κατάρρευση στις ασιατικές αγορές: Βουτιά σχεδόν 8% για τον Nikkei μετά το σοκ της Wall Street -Η αντίδραση Τραμπ

Οι ασιατικές αγορές κατέρρευσαν σήμερα μετά το σοκ της Παρασκευής στη Wall Street λόγω των αυξήσεων στους δασμούς από τον Τραμπ και της αντίδρασης της Κίνας.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των ΗΠΑ επίσης υποδείκνυαν περαιτέρω αδυναμία. Το προθεσμιακό του S&P 500 έχασε 2,5%, ενώ αυτό του Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά 2,1%. Το προθεσμιακό του Nasdaq έχασε 3,1%.

Καταρρέουν τα ασιατικά χρηματιστήρια
Ο δείκτης Nikkei 225 του Τόκιο έχασε σχεδόν 8% λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς. Μέχρι το μεσημέρι, είχε πέσει κατά 6%, στις 31.758,28 μονάδες. Ένας μηχανισμός προστασίας από ακραίες διακυμάνσεις (circuit breaker) ανέστειλε προσωρινά τη διαπραγμάτευση των συμβολαίων Topix μετά από την απότομη πτώση των αμερικανικών προθεσμιακών.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων ήταν η Mizuho Financial Group, της οποίας οι μετοχές βυθίστηκαν κατά 11,3%. Οι μετοχές της Mitsubishi UFJ Financial Group έχασαν 9,9%, καθώς οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν για το πώς ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.

Οι κινεζικές αγορές συνήθως δεν ακολουθούν τις παγκόσμιες τάσεις, αλλά και αυτές σημείωσαν πτώση. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 9,4%, στις 20.703,30 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite έχασε 6,2%, φτάνοντας στις 3.134,98 μονάδες.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holdings σημείωσε πτώση 10% και η Tencent Holdings, ένας άλλος τεχνολογικός κολοσσός, έχασε 9,4%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας έχασε 4,1% στις 2.363,82 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έχασε 3,8% στις 7.377,70 μονάδες, ανακάμπτοντας από απώλειες άνω του 6%.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περαιτέρω, με το αμερικανικό αργό να καταγράφει πτώση 4%, ή κατά 2,50 δολάρια, στα 59,49 δολάρια το βαρέλι. Το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, έχασε 2,25 δολάρια και διαμορφώθηκε στα 63,33 δολάρια το βαρέλι.

Στις συναλλαγές νομισμάτων, το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε στα 146,70 γιεν Ιαπωνίας από 146,94 γεν. Το γεν θεωρείται συχνά ως ένα ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής. Το ευρώ υποχώρησε στα 1,0926 δολάρια από 1,0962 δολάρια.

Τι αναμένουν οι αναλυτές: Απίθανη θεωρείται μία άμεση επίλυση του εμπορικού πολέμου
Την Παρασκευή, η χειρότερη κρίση της Wall Street από την εποχή της COVID επιδεινώθηκε δραματικά. Ο δείκτης S&P 500 κατρακύλησε κατά 6% και ο Dow σημείωσε πτώση 5,5%. Ο σύνθετος δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 5,8%.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι αναλυτές της αγοράς αναμένουν ότι οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω έντονες διακυμάνσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, καθώς μια άμεση επίλυση του εμπορικού πολέμου φαίνεται απίθανη.

Ο Nathan Thooft, επικεφαλής επενδύσεων και ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Manulife Investment Management, δήλωσε ότι είναι πιθανό περισσότερες χώρες να απαντήσουν στις ΗΠΑ με αντίποινα σε μορφή δασμών. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού εμπλεκόμενων χωρών, «κατά την άποψή μας, θα χρειαστεί σημαντικός χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διάφορες διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν». «Τελικά, η εκτίμησή μας είναι ότι η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα της αγοράς είναι πιθανό να συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε.

Το Αssociated Press υπενθυμίζει ότι οι απώλειες ήρθαν μετά την κίνηση της Κίνας να ανταποδώσει την πρόσφατη μεγάλη αύξηση δασμών που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνοντας την ένταση «σε έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να καταλήξει σε ύφεση με αρνητικές επιπτώσεις για όλους». Σημειώνει επίσης ότι «ακόμη και μια καλύτερη από το αναμενόμενο έκθεση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ —συνήθως το οικονομικό αποκορύφωμα κάθε μήνα— δεν ήταν αρκετή για να ανακόψει την πτωτική πορεία». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι στιγμής υπήρξαν λίγοι, αν όχι καθόλου, νικητές στις χρηματοπιστωτικές αγορές από τον εμπορικό πόλεμο και η απάντηση της Κίνας στους δασμούς των ΗΠΑ προκάλεσε άμεση επιτάχυνση των απωλειών στις αγορές παγκοσμίως. «Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους είναι ότι ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει μια παγκόσμια ύφεση. Αν συμβεί αυτό, οι τιμές των μετοχών ίσως χρειαστεί να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο απ’ όσο έχουν ήδη πέσει», σημειώνει και υπενθυμίζει ότι ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει πτώση 17,4% από το ιστορικό του υψηλό που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότ πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διατηρηθούν οι δασμοί του Τραμπ και τι είδους αντίποινα θα επιλέξουν οι υπόλοιπες χώρες. Στη Wall Street ορισμένοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι ο Τραμπ θα μειώσει τους δασμούς αφού αποσπάσει «νίκες» από άλλες χώρες μέσα από τις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο Stuart Kaiser, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στις ΗΠΑ για τη Citi, έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες την Κυριακή ότι οι προβλέψεις για τα κέρδη και οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη πλήρως τον πιθανό αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου. «Υπάρχει άφθονος χώρος για περαιτέρω πτώση, παρά την ήδη μεγάλη διόρθωση», σημείωσε.

Μέχρι στιγμής πάντως, η κυβέρνηση Τραμπ δεν έδειξε κανένα σημάδι υποχώρησης όσον αφορά τους δασμούς, οι οποίοι έχουν προκαλέσει απώλειες τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου», δηλώνει ο Τραμπ
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε χθες Κυριακή να υποβαθμίζει τον πανικό στα διεθνή χρηματιστήρια εξαιτίας του καταιγισμού τελωνειακών δασμών που επέβαλε, παρομοιάζοντας την κατάσταση με το να παίρνει κανείς «φάρμακο», εν προκειμένω για να θεραπευτούν παθογένειες της αμερικανικής οικονομίας.

«Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους. Κατά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον μετά το σαββατοκύριακο στο οίκημά του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, ο Ρεπουμπλικάνος δέχτηκε ερωτήσεις για την πορεία των χρηματιστηρίων.

Διαβεβαίωσε πως η χώρα του είναι «πολύ πιο δυνατή» μετά την αναγγελία των μέτρων του, ενώ διαβεβαίωσε πως η πτώση των χρηματιστηρίων δεν ήταν κάτι που είχε σκοπό.

«Όμως θέλω να λυθεί το ζήτημα του (εμπορικού) ελλείμματος που έχουμε με την Κίνα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλες χώρες», επέμεινε.

«Δεν θέλω την πτώση» κανενός χρηματιστηρίου, «όμως μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», συμπλήρωσε, κατά τα φαινόμενα αναφερόμενος στην εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από τις εισαγωγές.

«Ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι οι τελωνειακοί δασμοί», επανέλαβε.

Ο κ. Τραμπ αποκάλυψε πως το σαββατοκύριακο συζήτησε «με πολλούς Ευρωπαίους, Ασιάτες, όλο τον κόσμο».

«Θέλουν όλοι απεγνωσμένα να κλείσουμε συμφωνία», κόμπασε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να διαπραγματευτεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου —με άλλα λόγια αδασμολόγητου— ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, όπως υπέδειξε ο σύμβουλος και σύμμαχός του Ίλον Μασκ, ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε πως κατά την άποψή του «η Ευρώπη έκανε περιουσία στην πλάτη μας και μας μεταχειρίστηκε πολύ άσχημα».

«Θέλουν να συζητήσουμε αλλά δεν θα γίνει συζήτηση καθώς δεν μας δίνουν πολλά χρήματα σε ετήσια βάση» αγοράζοντας αμερικανικά προϊόντα, διεμήνυσε.

Τραμπ: «Πολύ όμορφο πράγμα» οι δασμοί
Στην τελευταία του ανάρτηση, πριν μερικές ώρες στο Truth Social, έγραψε: «Έχουμε τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα με την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλούς άλλους. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να θεραπευθεί αυτό το πρόβλημα είναι με τους ΔΑΣΜΟΥΣ, οι οποίοι φέρνουν τώρα Δεκάδες Δισεκατομμύρια Δολάρια στις Η.Π.Α. Είναι ήδη σε ισχύ, και είναι ένα όμορφο πράγμα να το βλέπεις. Κατά την «προεδρία» του Sleepy Joe Μπάιντεν, το εμπορικό πλεόνασμα αυτών των χωρών εκτοξεύθηκε. Θα το αντιστρέψουμε και θα το αντιστρέψουμε ΓΡΗΓΟΡΑ. Κάποια μέρα οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι οι δασμοί, για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι πολύ όμορφο πράγμα!»