Αρνητικό το κλίμα σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με τις αποδόσεις να καταγράφουν άνοδο κατά περίπου 1% σε σύγκριση με τα επίπεδα που είχαν υποχωρήσει στις 26 Μαρτίου, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξεκίνησε τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ. Εξέλιξη η οποία καταδεικνύει ότι τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η ΕΚΤ δεν αρκούν από μόνα τους για να συγκρατήσουν το κόστος δανεισμού.
Ο διαφαινόμενος συμβιβασμός της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, ο οποίος φαίνεται ότι δεν θα περιλαμβάνει την έκδοση κοινού χρέους, προκαλεί πιέσεις στα ομόλογα των ασθενέστερων κρατών της ΕΕ. Παρά ταύτα το ενδιαφέρον των επενδυτών για αυτά παραμένει ισχυρό.
Είναι ενδεικτικό ότι η Ιταλία σε δύο δημοπρασίες 3ετών και 30ετών ομολόγων συγκέντρωσε προσφορές 100 δισ. ευρώ, περίπου. Αντίθετα η Πολωνία ακύρωσε την προγραμματισμένη για τις 23 Απριλίου έξοδο στις αγορές.
Το επικρατέστερο σενάριο για τη χρηματοδότηση των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών των κρατών μελών που έχουν προκαλέσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, προβλέπει τη μεταφορά πόρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θ΄ αντλήσει τα κεφάλαια αυτά από τις αγορές.
Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 2,27% από 2,1% που κυμαίνονταν την προηγούμενη εβδομάδα, του 5ετους το 1,80% από 1,53% και του 15ετούς στο 2,31% από 2,08%.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 16 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,27% από 2,13%, έναντι -0,48 του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί περαιτέρω στο 2,75% από 2,50%.
Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφει η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύονταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0854 δολ. από τα 1,0862 5 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Το αμερικανικό νόμισμα ευνοείται λόγω της αβεβαιότητας, καθώς αποτελεί το κυριότερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Ωστόσο την άνοδο του αμερικανικού νομίσματος περιορίζει η ιδιαίτερα επεκτατική πολιτική της Fed και ο περιορισμός του επιτοκιακού του πλεονεκτήματος. Το ευρώ επηρεάζεται αρνητικά από την διαφαινόμενη σημαντική ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0837 δολ.