Σταϊκούρας: Την άλλη εβδομάδα πιστώνεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή του 1 δισ.

Την Δευτέρα ή την Τρίτη πιστώνεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ προανήγγειλε ο  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ανέφερε επίσης όταν ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη η πορεία των εσόδων του Απριλίου, καθώς η μείωση περιορίσθηκε – όπως και τον Μάρτιο – στο 20%-30%.

Ο Χρ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι, από τους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ, οι 90.000 δεν το έχουν λάβει και πολλοί εξ αυτών ερευνώνται ή δεν κρίθηκαν επιλέξιμοι. Σε κάποιες περιπτώσεις που υπάρχουν λάθη, όπως για παράδειγμα στο IBAN, θα βρεθεί λύση για να γίνει η καταβολή.

Για την Επιστρεπτέα προκαταβολή είπε πως «εκτιμούμε ότι τη Δευτέρα – Τρίτη θα γίνει η καταβολή του χρηματικού ποσού. Εκτιμούμε ότι θα είναι το σύνολο των καταβολών τη Δευτέρα. Κρατάω μία μικρή επιφύλαξη γιατί η φόρμουλα που έχουμε χρησιμοποιήσει πρέπει να ενσωματωθεί σε μία νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ», καθώς αυτοί οι πόροι προέρχονται και από κοινοτικά κονδύλια, που σημαίνει ότι  θα πρέπει να υπάρχουν οι αντίστοιχες προβλέψεις.

Υπενθυμισε δε ότι αφορά σε 90.000 επιχειρήσεις και το ποσό είναι συμπληρωματικό των 800 ευρώ.

Αιτήσεις για τα ακίνητα

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ο υπ. Οικονομικών σημείωσε ότι θα υπάρξει στήριξη και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί «με σαφήνεια η πρωτοβουλία που λάβει η κυβέρνηση».

Εξήγησε ότι το μόνο που θα χρειαστεί από την πλευρά των ιδιοκτητών είναι "να ενημερώσουν την κυβέρνηση για το συμβόλαιο που έχουν αλλά και να καταθέσουν το αποδεικτικό ότι έγινε η μείωση του ενοικίου" κατά 40%.

«Αυτό που εξετάζουμε ή αν θα γίνει μείωση εντός του 2020 ή το 2021», είπε για τα μέτρα στήριξης στα ακίνητα.

Αποδείξεις – έσοδα

Για το αν θα μειωθεί από το 30% η αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων, είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη αυτή τη στιγμή, αντιθέτως μαζεύονται πολύ περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα η κοινωνία λειτουργούσε με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

«Αυτό έχει βελτιώσει την εικόνα της οικονομίας», είπε. Αναφέρθηκε και στα έσοδα του Απριλίου, τα οποία «πήγαν ικανοποιητικά, είχαμε μείωση, αλλά και τον Απρίλιο, όπως και τον Μάρτιο, η μείωση των εσόδων ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις».

Την υπολόγισε δε στο 20% με 30%, με βάση τη μέχρι στιγμής εικόνα.

Αποζημίωση 800 ευρώ

Για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τον Μάιο, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι θα πληρωθούν κανονικά την αναλογία των 800 ευρώ για τον αριθμό των ημερών που η εταιρεία θα είναι κλειστή.

Το ίδιο ισχύει για το επίδομα των εργαζομένων. Ισχύει ο τρόπος αίτησης και καταβολής που εφαρμόσθηκε και τον Μάρτιο-Απρίλιο.

Ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε ο σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει τώρα για 45 ημέρες γιατί, για παράδειγμα, με τα σημερινά δεδομένα ανοίγουν 1η Ιουνίου οι εταιρείες εστίασης. Άρα η άσκηση θα γίνει για 30 ημέρες, είπε.

Για τους επιχειρηματίες που δεν έχουν πάρει ακόμα τα 800 ευρώ ανέφερε πως το έχουν λάβει 473.979 επαγγελματίες, δηλαδή η συντριπτική τους πλειοψηφία.

«Δεν πήραν γύρω στις 90.000. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία περίπου 6.000 που έκαναν αίτηση έχουν πάνω από 20 εργαζόμενους, περίπου 21.000 είναι σε αδράνεια από 1η Απριλίου του 2019, περίπου 26.000 έχουν μηδενικές δηλώσεις και το 2018, αρκετοί έχουν λανθασμένο IBAN και περίπου 6.000 εταιρειών ελέγχονται τα ΑΦΜ για διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών Επίσης, 544 επιχειρήσεις δήλωσαν μηδενικό τζίρο επί τρία χρόνια», είπε.

Επίσης, 7.690 εταιρείες δεν δεσμεύτηκαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε μειώσεις των θέσεων απασχόλησης.

«Κάποιοι συμπατριώτες μας επέλεξαν να δηλώσουν πατήσουν το κουμπάκι προκειμένου να δουν αν μπορούν και αυτοί να είναι μεταξύ αυτών που δικαιούνται, κάποιοι από αυτούς πιθανότατα δεν είχαν διαβάσει καλά τις προϋποθέσεις οι οποίες είχαν να κάνουν με το παρελθόν της εταιρείας», σημείωσε.

Σε κάποιες κατηγορίες, όπως σε αυτούς που έχουν λανθασμένα IBAN, θα γίνει έλεγχος από την ΑΑΔΕ και θα γίνουν πληρωμές. Σε άλλες θα γίνουν έλεγχοι.

Για τον νέο γύρο πληρωμών του Μαΐου, ο υπουργός εξήγησε ότι ισχύει για την ίδια ομάδα ΚΑΔ. Όσοι είναι σε αναστολή και όσοι είναι σε πληττόμενες επιχειρήσεις, θα έχουν τις αντίστοιχες παροχές – αντιθέτως όσοι επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και λειτουργούν, «τότε προφανώς θα υπάρχουν οι αντίστοιχες προβλέψεις» και θα υπάρχει άλλου είδους βοήθεια.