Σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση το πλάνο της για τις μετακινήσεις εντός της χώρας ενόψει της ερχόμενης Δευτέρας, οπότε απελευθερώνεται η μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Με δεδομένο αυτό, το βάρος πέφτει στις αεροπορικές μετακινήσεις και στις οδικές, και ακολούθως στις ακτοπλοϊκές.
Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, παρά το γεγονός ότι σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις για τον τρόπο απελευθέρωσης των μετακινήσεων, οι τελικές αποφάσεις για τη λειτουργία του αεροπορικού κλάδου θα ληφθούν οριστικά το επόμενο διήμερο, καθώς το Σάββατο το πρωί υπάρχει και σχετική διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα. Το βέβαιο είναι πως η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις ανάμεσα στους επιβάτες.
Παράλληλα δεν θα διατίθεται φαγητό ή κάποιο ρόφημα. Κατά τα λοιπά, σήμερα αναμένεται να εκδοθεί ΝΟΤΑΜ από την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) που θα επεκτείνει την απαγόρευση πτήσεων για χώρες εκτός Σένγκεν έως τις 15 Ιουνίου.
Ταυτόχρονα αναμένεται η διατήρηση της απαγόρευσης πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς κυβερνητικά στελέχη συγκλίνουν στην άποψη ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα στην Αγγλία είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που ισχύουν στη χώρα μας. Το κυριότερο πρόβλημα που προκύπτει αφορά τον τρόπο πιστοποίησης της υγείας ενός επιβάτη, καθώς, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, κάτι τέτοιο είναι πρακτικά ανέφικτο, αφού η Κομισιόν δεν συμπεριέλαβε την ελληνική πρόταση για τεστ έως και 72 ωρών πριν από την επιβίβαση στο αεροπλάνο. Δεδομένου όμως πως τα όσα αναφέρει η Κομισιόν είναι «συστάσεις» και δεν δεσμεύουν την κάθε χώρα, το θέμα του τεστ των 72 ωρών δεν αποκλείεται να το επαναφέρει η Αθήνα για όποιον θέλει να κάνει διακοπές στην Ελλάδα, καθώς θεωρείται κρίσιμη η ανάκτηση εμπιστοσύνης του επιβατικού κοινού, κάτι που μπορεί να αναλάβουν οι ίδιες οι εταιρείες.
Όσον αφορά τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, σύμφωνα με όσα έχει πει ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, η πληρότητα στα πλοία θα είναι 50%, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική, ενώ στις καμπίνες, όπου θα ισχύει πληρότητα 55%, θα επιτρέπεται ένας επιβάτης, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, στα καθίσματα αεροπορικού τύπου θα υπάρχει μία κενή θέση ανάμεσα στους επιβάτες, καθώς και ειδική σήμανση για το πού θα κάθονται. Πόρτες και παράθυρα θα παραμένουν ανοιχτά περισσότερο από τον συνηθισμένο χρόνο, ενώ δεν θα σταματά καθόλου το σύστημα αερισμού στα πλοία.
Χθες εκδόθηκε εγκύκλιος από το Υπουργείο Υποδομών σύμφωνα με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των τρένων και των ΚΤΕΛ, τα οποία επίσης αναμένεται να ενισχύσουν τα δρομολόγιά τους από την προσεχή Δευτέρα. Ως προς τις οδικές μετακινήσεις, πληροφορίες θέλουν την απελευθέρωσή τους να γίνεται με ταυτόχρονη άρση του περιορισμού του αριθμού των επιβατών.
Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις 10 Ιουνίου θα επιτραπεί η επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων. Είναι ήδη γνωστό πως μία εβδομάδα νωρίτερα θα επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Κατά τα λοιπά, μεγάλη συζήτηση εξακολουθεί να υπάρχει για την εστίαση, καθώς πολλοί θεωρούν πως η 1η Ιουνίου είναι «αργά» για το άνοιγμα. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. «Θυμίζω ότι όσον αφορά τις οργανωμένες παραλίες, βλέποντας τις καιρικές συνθήκες και τις εισηγήσεις των ειδικών, προχωρούμε στο άνοιγμά τους από αυτό το Σαββατοκύριακο. Δεν περιμέναμε, για παράδειγμα, να το κάνουμε από τη Δευτέρα. Αναλόγως θα δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα και θα προσαρμοζόμαστε» ανέφερε.
Πηγή: Καθημερινή