Τέσσερις ακόμα νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της "Ώρας του Πρωθυπουργού".
Η πρώτη αφορά το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο ενισχύεται με ακόμα 200 εκατ. και μέχρι τέλη Ιουλίου θα καλύπτει το 60% εργοδοτικών εισφορών και αν χρειαστεί αυτή η επιδότηση θα επεκταθεί και για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σημείωσε ο πρωθυπουργός και ανέφερε:
«Ερχόμαστε να βοηθήσουμε και ως προς την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Οι οφειλές Μαρτίου ως Σεπτέμβριο θα αποπληρωθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου από το 2021. Έχουμε αποφασίσει να αυξήσουμε τον αριθμό των δόσεων για φόρο εισοδήματος και για ΕΝΦΙΑ. Τα φυσικά πρόσωπα σε 8 μηνιαίες. Ο στόχος είναι να διευκολυνθεί η ρευστότητα των φορολογούμενων. Όσοι αποπληρώνουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου 2%».
«Στηρίζουμε την εργασία και τις επιχειρήσεις»
«Αυτή η κυβέρνηση στήριξε τον κόσμο της εργασίας. Απέδειξε ότι σε στιγμές κρίσης το κράτος πρέπει να είναι "παρών", τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής. «Οι πρωτόγνωρες συνθήκες στην αγορά εργασίας απαιτούν λύσεις τολμηρές και το τονίζω αυτό προσωρινές, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη κατάσταση. Και αυτό, ακριβώς, έρχεται να υπηρετήσει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να γκρεμίζεται, τώρα έχουν λιγότερη δουλειά, θα μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα το χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους. Οι τελευταίοι θα διατηρούν σχεδόν τον ίδιο μισθό και όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα έστω και για τις μισές ημέρες απασχόλησης. Και, βέβαια, έχουμε ένα σταθερό κατώτατο όριο και αυτό δεν είναι άλλο από το βασικό μισθό. Και βέβαια έχουμε και την απαγόρευση των απολύσεων για όλους όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα. Οι επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν τους δίνεται η δυνατότητα να ορθοποδήσουν γιατί απαλλάσσονται από ένα μέρος του βάρους του μισθολογικού κόστους. Οι εργαζόμενοι από την άλλη πλευρά διατηρούν τις δουλειές τους. Με άλλα λόγια, από τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση προκρίνει την επιδότηση της εργασίας. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφική μας διαφορά. Και αντί για τα λουκέτα επιλέγουμε την απασχόληση και προκειμένου να σώσουμε θέσεις εργασίας δημιουργούμε και αξιοποιούμε αυτό το σύστημα, το καινούργιο πρόγραμμα που ονομάσαμε ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις και καθιερώθηκε αποζημίωση σε εργαζόμενους και επιστήμονες
«Με το ξέσπασμα της κρίσης θωρακίσαμε αμέσως το σύστημα υγείας με 280 εκατομμύρια. Δώσαμε έκτακτο επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό σύστημα υγείας. Κάναμε 4.300 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών και διπλασιάσαμε τις κλίνες εντατικής θεραπείας. Ξεπεράσαμε τις 1.000 και δρομολογήσαμε σχέδιο για να φτάσουμε τους επόμενους μήνες περίπου στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μας παραδώσατε 565 εσείς που διαφημίζεται το εθνικό σύστημα υγείας και το δήθεν ενδιαφέρον σας για αυτό και εμείς μέσα σε ένα χρόνο θα μπορέσουμε να διπλασιάσουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι τέθηκαν συνολικά υπό την προστασία της πολιτείας. Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις και καθιερώθηκε αποζημίωση 800 ευρώ σε υπαλλήλους και 600 ευρώ σε επιστήμονες. Το κράτος κάλυψε ασφαλιστικές εισφορές νομοθετήσαμε τη μείωση του ενοικίου. Μετατέθηκε η εξόφληση όλων των οφειλών, παρατάθηκαν μέχρι το Σεπτέμβριο σε πρώτη φάση τα επιδόματα ανεργίας, όπως και εκείνα 120 χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο του τουρισμού», σημείωσε και εστιάζοντας στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι διατίθενται επτά δισεκατομμύρια από το ταμείο εγγυοδοσίας. «Περιμένω από τις τράπεζες ότι δε θα ζητήσουν από τις επιχειρήσεις τον ίδιο βαθμό εξασφαλίσεων, καθώς το κράτος εγγυάται το μεγαλύτερο μέρος του δανείου και πιστεύω ότι αυτό το πρόγραμμα, ένα σημαντικό κεφάλαιο ρευστότητας θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία», είπε ο πρωθυπουργός.