Οι πιστωτικοί κανόνες στην Ευρωζώνη – που αντανακλούν τις εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές των τραπεζών ή τα κριτήρια για την έγκριση δανείων – παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι για τα επιχειρηματικά δάνεια στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, ενώ έγιναν ακόμη πιο αυστηροί για τα δάνεια σε νοικοκυρά, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (bank lending survey, BLS). Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 23 Ιουνίου, συμμετείχαν 144 τράπεζες
Οι τράπεζες ανάφεραν ότι οι κρατικές εγγυήσεις για τα δάνεια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις περισσότερες χώρες για τη διατήρηση των ευνοϊκών πιστωτικών κανόνων για τα επιχειρηματικά δάνεια. Οι πιστωτικοί κανόνες για τα δάνεια σε νοικοκυριά έγιναν ακόμη πιο αυστηροί (σε καθαρό ποσοστό 22% για τα στεγαστικά δάνεια και 26% για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια σε νοικοκυριά).
Οι τράπεζες συνέχισαν να δηλώνουν ότι η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, η μείωση του αξιόχρεου των δανειζόμενων και η χαμηλότερη ανοχή στον κίνδυνο ήταν οι παράγοντες που εξηγούν τους πιο σφιχτούς πιστωτικούς κανόνες για τις χορηγήσεις δανείων.
Για το τρίτο τρίμηνο του 2020, οι τράπεζες αναμένουν μία σημαντική καθαρή σύσφιξη των πιστωτικών κανόνων για επιχειρηματικά δάνεια, η οποία σχετίζεται με τον προβλεπόμενο τερματισμό των σχημάτων κρατικών εγγυήσεων σε ορισμένες μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα και ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού παραμένει μεγάλη. Η καθαρή σύσφιξη των πιστωτικών κανόνων για τα δάνεια σε νοικοκυριά αναμένεται ότι θα συνεχισθεί και στο τρίτο τρίμηνο του 2020.
Οι συνολικοί όροι για τη χορήγηση των δανείων έγιναν λίγο αυστηρότεροι στο δεύτερο τρίμηνο για τα νέα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ έγιναν περαιτέρω αυστηρότεροι για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Η ζήτηση από επιχειρήσεις για δάνεια ή χρήση πιστωτικών γραμμών εκτινάχθηκε περαιτέρω στο δεύτερο τρίμηνο, φθάνοντας στο υψηλότερο καθαρό υπόλοιπο από το 2003 που ξεκίνησε η έρευνα.
Αυτό αντανακλά τις ιδιαίτερα ισχυρές, έκτακτες ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων και μία πιθανή προληπτική δημιουργία «μαξιλαριών» ρευστότητας κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, όταν τα μέτρα καραντίνας ήταν σε ισχύ σε όλη την Ευρωζώνη.
Οι τράπεζες ανέφεραν ότι ο κύριος παράγοντες για τη ζήτηση δανείων ήταν η χρηματοδότηση για αποθέματα και κεφάλαιο κίνησης, ο οποίος υπερκάλυψε την αρνητική συμβολή της ζήτησης δανείων για πάγιες επενδύσεις.
Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε, ενώ η καθαρή ζήτηση για καταναλωτικά και άλλα δάνεια σε νοικοκυριά έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003. Η ζήτηση δανείων από τα νοικοκυριά μειώθηκε λόγω της εξασθένισης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, της επιδείνωσης των προοπτικών της αγοράς κατοικίας και της χαμηλότερης δαπάνης για διαρκή καταναλωτικά αγαθά.
Οι τράπεζες αναμένουν ότι η ζήτηση επιχειρηματικών δανείων θα αυξηθεί λιγότερο στο τρίτο τρίμηνο, ενώ προβλέπουν μία αύξηση της καθαρής ζήτησης στεγαστικών δανείων και ιδιαίτερα καταναλωτικών δανείων και άλλων δανείων σε νοικοκυριά κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν ως αντίκτυπο τη σύσφιξη των πιστωτικών κανόνων και στους όρους όλων των κατηγοριών δανείων στο πρώτο εξάμηνο του 2020, όπως ανέφεραν οι τράπεζες.