Boυλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο θεσμοθετείται η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς και εισάγει ρυθμίσεις για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

«Υιοθετούμε μια σκληρή αποτρεπτική γραμμή για όσους επιχειρούν να επενδύσουν σε παράνομες εμπορικές πρακτικές», ανέφερε νωρίτερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νικόλαος Παπαθανάσης. Ο υφυπουργός είπε επίσης ότι από την ψήφιση του νομοσχεδίου, στα εκδιδόμενα τιμολόγια θα αναγράφεται η ονομασία του εμπορικού σήματος. «Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται το έργο του ελεγκτικού μηχανισμού ως προς τον εντοπισμό των απομιμητικών προϊόντων και προστατεύεται κατ' ουσίαν η υπεραξία του εμπορικού σήματος. Και αυτό είναι μια μεγάλη τομή που φέρνουμε, καθότι το εμπορικό σήμα είναι μια άλλη σημαντική αξία, που, εάν δεν διαφυλαχθεί, υπάρχει σοβαρή απώλεια εσόδων και θέσεων».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις απώλειες για τα δημόσια έσοδα και τις επιβαρύνσεις που προκαλεί στις τσέπες των πολιτών. «Το παρεμπόριο κοστίζει στην Ευρώπη 48 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου το 7,4% του συνόλου των πωλήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και περίπου 800.000 θέσεις εργασίας. Για την Ελλάδα αυτό αντιστοιχεί σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και 25.000 θέσεις εργασίας. Αν αυτό το μεταφράσετε, θα δείτε ότι 123 ευρώ φεύγουν από τις τσέπες της κάθε μιας και του καθενός κάθε χρόνο, έσοδα δηλαδή τα οποία αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη, τα οποία πηγαίνουν στο παράνομο εμπόριο», ανέφερε ο Νικόλαος Παπαθανάσης.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την προσέλκυση επενδύσεων. «Με το νομοσχέδιο συνεχίζουμε τη δουλειά του "Επενδύω στην Ελλάδα" με άρθρα και διατάξεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της μεταποίησης και την αύξηση των επενδύσεων», είπε ο κ. Παπαθανάσης και προσέθεσε: «Το υπουργείο Ανάπτυξης, όλοι εμείς ακολουθούμε πιστά την εντολή του πρωθυπουργού που δεν είναι άλλη από το να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα φιλική προς την επιχειρηματικότητα, μια Ελλάδα που δέχεται τις επιχειρήσεις και δεν φοβίζει τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες, γιατί είναι αυτό που χρειαζόμαστε».

«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων φέρνει προς ψήφιση ένα συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο, που ως στόχο έχει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς, τη στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας. Αναφερόμενος στη σύσταση της ΔΙΜΕΑ, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και θα προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, αντιμετωπίζοντας το παράνομο εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών σε όλες του τις διαστάσεις».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι στο σύνολό του ο προτεινόμενος ελεγκτικός μηχανισμός δεν παρουσιάζει ολοκληρωμένο χαρακτήρα, δεν υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, αν και ισχυρίζεται ότι συντονίζει τον έλεγχο, δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς και καινοτόμες διαδικασίες διενέργειας ελέγχων, όπως αυτό της εποπτείας βάσει της εκτίμησης κινδύνου, των φύλλων ελέγχου, του προγραμματισμού, της λογοδοσίας, που απαιτεί ένα σύγχρονο αποτελεσματικό και αποδοτικό ενιαίο σύστημα εποπτείας προϊόντων που έχει ανάγκη η χώρα και η αγορά. Αναφερόμενη σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι λειτουργεί ως εντεταλμένη επιχειρηματικών συμφερόντων.

Για νομοσχέδιο «σκούπα» για το «φιλοεπενδυτικό αφήγημα» της κυβέρνησης που όμως δεν φαίνεται να στηρίζεται σε αρχές και κανόνες, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης. Κυρίως ο βουλευτής επισήμανε ότι «σε τέσσερις μέρες για πρώτη φορά, μετά από δέκα χρόνια, λήγει η προστασία πρώτης κατοικίας και η αναστολή πλειστηριασμών», πρόβλημα ασφυκτικό του εμπορικού κόσμου μαζί με τον αθέμιτο ανταγωνισμό του παραεμπορίου που έχει να αντιμετωπίσει.

«Είναι ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες για επιπλέον κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με διατάξεις του νομοσχεδίου «δίνει προκλητικές χορηγίες στους επιχειρηματικούς ομίλους και εντάσσει στον αναπτυξιακό νόμο και νέους τομείς, για να εξασφαλίσουν τζάμπα χρήμα από τα λεφτά του λαού».

«Πρόκειται για ένα ακόμη σχέδιο νόμου- συνονθύλευμα χωρίς αρχή και τέλος. Θεωρητικά διαπραγματεύεται την ανάπτυξη, όταν το μόνο που αναπτύσσεται στην Ελλάδα είναι η παραγωγή νομοσχεδίων, ενώ τεκμηριώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, καθώς επίσης πως γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού των Ελλήνων με μια επίπλαστη αισιοδοξία που δεν τεκμηριώνεται από κανέναν απολύτως οικονομικό δείκτη», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.

«Έχουμε τη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα κυνηγάει θεωρητικά το παρεμπόριο, ενός φορέα που για ακόμη μία φορά είναι υποστελεχωμένος και δεν έχει καμία δυνατότητα να εστιάζει στις εισαγωγές, στην αποθήκευση των προϊόντων παρεμπορίου, όπου και είναι η μεγάλη ιστορία», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης και προσέθεσε: «Είναι ένα φορέας που θα κυνηγάει κυρίως τους μικροπωλητές, αυτούς που είναι εύκολο να δαιμονοποιήσει, όταν η ουσία του παρεμπορίου είναι οι εισαγωγές και η αποθήκευση».

Μαζί με το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και η τροπολογία με τις ρυθμίσεις για τους παρόχους περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.

«Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η μείωση της διαφημιστικής δαπάνης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας άγγιξε το 30%, ενώ εκτιμάται ότι δύσκολα το ποσοστό αυτό θα ανακάμψει σε προ κορωνοϊού επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε νωρίτερα ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας και προσέθεσε: «Πρόκειται επομένως για μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο της σημαντικής προσπάθειας που καταβάλλει από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Θέλουμε η έξοδος από την πρωτόγνωρη κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε, να γίνει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους εργαζόμενους, την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο».

Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίχθηκε με αφορμή τη συζήτηση της τροπολογίας που προβλέπει ότι ανεξάρτητος μηχανικός αναλαμβάνει τον έλεγχο και την έγκριση των μελετών κατασκευής, την επίβλεψη και τον τελικό έλεγχο των έργων υποδομής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «παιχνίδια» με το μετοχικό κεφάλαιο, μετά την αποχώρηση ενός μέλους της οικογένειας Λάτση από το μετοχικό κεφάλαιο της LAMDA.

«Η απόφαση της κ. Μαριάννας Λάτση να πουλήσει τις μετοχές της στην εταιρεία LAMDA δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την εξέλιξη του έργου στο Ελληνικό», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης. Σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι μετοχές της Μ. Λάτση έχουν καταλήξει σε fund που μέτοχοί του συνδέονται με κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Γεωργιάδης τα διέψευσε.

Σχολιάζοντας την κριτική ότι «η κυβέρνηση δεν έχει αναπτυξιακό σχέδιο», ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από την ΝΔ, η Ελλάδα ανέβηκε 9 θέσεις στον διεθνή πίνακα ανταγωνιστικότητας και ότι στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων βρέθηκε στην καλύτερη θέση εδώ και 14 χρόνια.

Η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε την τροπολογία του ΚΚΕ για την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων από το δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. «Αυτές οι βιομηχανίες ρυπαίνουν αποδεδειγμένα. Στα σχολεία της Δραπετσώνας, οι δάσκαλοι ούτε στο προαύλιο δεν βγάζουν τα παιδιά ούτε μάθημα γυμναστικής δεν κάνουν. Οι γειτονιές μοιάζουν με θαλάμους αερίων. Το βενζόλιο είναι εκτός ορίων και προκαλεί καρκίνο», κατήγγειλε η Διαμάντω Μανωλάκου.