Κάτω των 40 δολαρίων υποχωρεί τη Δευτέρα το αμερικανικό αργό, καθώς ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και οι εταίροι του στο ευρύτερο σχήμα του OPEC+ άρχισαν να τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά με μεγαλύτερες ποσότητες, την ώρα που πολλές χώρες ανά τον πλανήτη παλεύουν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία του κορονοϊού.
Ο OPEC+ αναμένεται να αντλήσει επιπλέον – σε ημερήσια βάση – περί τα 1,5 εκατ. βαρέλια περισσότερα τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, καθώς αρχίζει να αποσυμπιέζει τα επίπεδα των μειώσεων στην παραγωγή, με τη Ρωσία να έχει ξεκινήσει να αυξάνει ελαφρά την παραγωγή της ήδη από τον Ιούλιο, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
Η αύξηση της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία ο κορονοϊός επιταχύνει την εξάπλωσή του στην Καλιφόρνια, μέτρα lockdown επανέρχονται στη Μανίλα, ενώ η Αυστραλία λαμβάνει μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας σε πόλεις της προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα νέων μολύνσεων.
Την ίδια ώρα, οι εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου συνεχίζουν να υποβόσκουν, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο να προαναγγέλλει "μέτρα" κατά λογισμικού το οποίο παράγεται από κινεζικές εταιρείες και το οποίο θέτει ζητήματα "εθνικής ασφάλειας" για τις ΗΠΑ.
Το πετρέλαιο έχει ανακάμψει από μια βουτιά έως και σε αρνητικές τιμές μέσα στον Απρίλιο, ωστόσο το ράλι του έχει "κολλήσει" σε επίπεδα περί τα 40 δολ. το βαρέλι, καθώς το νέο κύμα μολύνσεων κορονοϊού δημιουργεί ανησυχία για το κατά πόσον η ανάκαμψη της ζήτησης θα έχει συνέχεια ή θα αναστραφεί.
Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείας όπως η Royal Dutch Shell και η Exxon Mobil προβλέπουν ότι η πλήρης ανάκαμψη της ζήτησης πιθανόν να ολοκληρωθεί το 2021.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, αργό τύπου Brent παράδοσης Οκτωβρίου, διαπραγματεύεται στα 43,19 δολ. το βαρέλι, με πτώση 0,76%, ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου, κυμαίνεται στα 39,87 δολ. το βαρέλι, με πτώση της τάξης του 0,99%.