Société Générale: Έρχονται “ακόμη πιο δύσκολες ημέρες” για την τουρκική λίρα και τα τουρκικά ομόλογα

Ασταμάτητες αναμένεται να είναι οι πιέσεις στην τουρκική λίρα και τα τουρκικά ομόλογα, ενώ χωρίς φρένο θα συνεχιστεί και η φυγή των επενδυτών από τα assets της χώρας έως τα τέλη του 2020 καθώς και για αρκετά τρίμηνα, εκτιμά η Société Générale στη νέα της έκθεση για τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών. Κύριος λόγος αυτής της επενδυτικής φυγής είναι η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα της χώρας, δηλαδή η πολιτική Ερντογάν, καθώς και οι γεωπολιτικές εντάσεις λόγω της προκλητικότητας της Άγκυρας.

Το μπαράζ αρνητικών "ειδήσεων" για την… τύχη της τουρκικής οικονομίας συνεχίζεται λοιπόν μετά και το "χαστούκι" από Moody’s η οποία υποβάθμισε την αξιολόγηση τόσο της οικονομίας τα χώρας όσο και των τραπεζών, με αποτέλεσμα το νόμισμα να συνεχίζει την ελεύθερη πτώση σε ολοένα και νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Όπως σημειώνει η SocGen, οι προοπτικές για την τουρκική λίρα είναι γεμάτες προκλήσεις λόγω της στάσης της νομισματικής πολιτικής που εξακολουθεί να είναι χαλαρή (πραγματικό επιτόκιο πολιτικής στο -1,6%), των χαμηλών αποθεματικών συναλλάγματος (καθαρά αποθεματικά εκτός των swaps της κεντρικής τράπεζας στα -29,8 δισ. δολάρια) και τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους.

H έλλειψη αξιόπιστου και συνεπούς πλαισίου στόχευσης του πληθωρισμού υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως τονίζει η γαλλική τράπεζα. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας συνεχίζει να δαπανά πολύτιμα συναλλαγματικά αποθέματα για να υπερασπιστεί το εγχώριο νόμισμα μέσω της πώλησης δολαρίων ΗΠΑ, και πιο πρόσφατα έχει επιστρέψει στην καθημερινή χάραξη πολιτικής μέσω ρυθμιστικών παρεμβάσεων.

Ενώ έχει ενισχύσει τη ρευστότητα και έχει αυξήσει το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης, επιτρέποντας έτσι στα πραγματικά επιτόκια να ανέλθουν στο -1,6% από -5,1%, το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης θα πρέπει να αυξηθεί σε θετικό έδαφος έτσι ώστε να μπορέσει να συγκρατήσει την πτώση της τουρκικής λίρας, σημειώνει η SocGen.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της γαλλικής τράπεζας, η πίεση στην τουρκική λίρα θα συνεχιστεί στο υπόλοιπο τους έτους με την ισοτιμία δολαρίου λίρας να φτάνει το 7,70 και αυτό ίσως αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει το πραγματικό ποσοστό χρηματοδότησης. Ένα περάσει σε θετικό έδαφος μόνο τότε το τουρκικό νόμισμα θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί το 2021 και να οδηγηθεί σε ανάκαμψη στη συνέχεια έναντι του δολαρίου.

Κατά τα επόμενα τρίμηνα, οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών ομολόγων θα συνεχίσουν επίσης να δέχονται πιέσεις και να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και στην περιοχή του 13%-14%, κατά την SocGen, καθώς η αδυναμία του εγχώριου νομίσματος και οι πληθωριστικές πιέσεις εμποδίζουν τις αποδόσεις να μειωθούν με βιώσιμο τρόπο.

Ο πληθωρισμός κυμαίνεται σχεδόν στο 12% σε ετήσια βάση παρά τις αποπληθωριστικές επιπτώσεις της πανδημίας και τις χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

Η βελτίωση στα τουρκικά ομόλογα και άρα η πτώση των αποδόσεών τους θα έλθει μόνο εάν την επόμενη χρονιά τα επιτόκια χρηματοδότησης αυξηθούν σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να μπορέσουν να σταθεροποιήσουν την τουρκική λίρα.

Όπως τονίζει η SocGen, τα τουρκικά ομόλογα έχουν δει εκροές το 2020, συνολικού ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και η φυγή των επενδυτών πιθανότατα θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

Πηγή: Capital