Κάτω από το "ψυχολογικό" όριο των 40 δολ. βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) το αμερικανικό αργό, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε μεγάλο μέρος του πλανήτη αυξάνει την ανησυχία στις αγορές για τις προοπτικές της ζήτησης.
Η πτώση του πετρελαίου συνδυάζεται με την ενίσχυση του δολαρίου, αλλά και τις απώλειες στα χρηματιστήρια. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας συνέστησε προ ημερών προσοχή, μολονότι η κατανάλωση σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης διατηρείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
Οι traders επισημαίνουν τη ραγδαία αύξηση των προβλεπόμενων εξαγωγών αργού από το Ιράκ για τον Οκτώβριο, ενώ τα στοιχεία για την παραγωγή στη Λιβύη δείχνουν εκθετική αύξηση την τρέχουσα εβδομάδα.
Οι απώλειες του αργού σε εβδομαδιαία βάση έχουν συγκρατηθεί από την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών στην Ουάσινγκτον για νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας, αλλά και από τις αισιόδοξες προβλέψεις ορισμένων αναλυτών για την πορεία της ζήτησης. Η επάνοδος των χιλιάδων κρουσμάτων κορωνοϊού σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία πάντως έχει αυξήσει τα επίπεδα βραχυπρόθεσμου κινδύνου.
«Ο τρέχων μήνας δεν έχει υπάρξει μεγάθυμος με την αγορά του πετρελαίου» σημειώνει στο πρακτορείο Bloomberg ο αναλυτής της PVM Oil Associates, Stephen Brennock. «Οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνουν μαζί μας για μεγάλο διάστημα, κάτι που θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στις τιμές του πετρελαίου» προσθέτει.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Νοεμβρίου, υποχωρούσε κατά 0,5% στα 41,73 δολ. το βαρέλι στις 12.41 ώρα Λονδίνου ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Νοεμβρίου υποχωρούσε κατά 0,9%, στα 39,93 δολ. το βαρέλι.
Στο πεδίο της προσφοράς, ο OPEC έχει επιτρέψει στο Ιράκ να αντλήσει μεγαλύτερες ποσότητες αργού τον Οκτώβριο, δίνοντάς του μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο να επανορθώσει για τη μη τήρηση των υποχρεώσεών του για περικοπές στην παραγωγή μέσα στο 2020.