Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία στο τελευταίο του τεύχος για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, διατηρώντας την εκτίμηση για παγκόσμια ύφεση το 2020 αν και μικρότερη σε σύγκριση με την πρόβλεψη του προηγούμενου Ιουνίου.
Παράλληλα, το Ταμείο εκτιμά ότι το 2021 η οικονομία θα ανακάμψει, ωστόσο με βραδύτερο ρυθμό απ' ό,τι είχε αναφέρει προηγουμένως, ενώ προειδοποιεί για τον κίνδυνο η ζημιά από την πανδημία του κορονοϊού να οδηγήσει σε υποτονική ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη βάση.
«Η ανάβαση μας από την καταστροφή αυτή αναμένεται να είναι μακρά, ανομοιογενής και με μεγάλη αβεβαιότητα», προειδοποίησε η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Gita Gopinath.
Το ΔΝΤ περιμένει η παγκόσμια οικονομία να συρρικνωθεί κατά 4,4% αυτό το έτος, μέτρηση βελτιωμένη κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες από την πρόβλεψη του Ιουνίου, καθώς το β' τρίμηνο δεν ήταν τελικά τόσο άσχημο όσο είχαν φοβηθεί οι αναλυτές.
Για το επόμενο έτος, το Ταμείο εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 5,2% αντί για 5,4% που ανέφερε προηγουμένως.
Μόνο η Κίνα αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, κατά 1,9% για να εκτιναχθεί στο 8,2% το 2021.
Για τις ΗΠΑ, το Ταμείο βλέπει ύφεση 4,3% φέτος και ανάπτυξη 3,1% το 2021, ενώ για την Ευρωζώνη ύφεση 8,3% φέτος και ανάπτυξη 5,2% το επόμενο έτος.
Πιο αναλυτικά, το ΔΝΤ βλέπει συρρίκνωση 6% για την γερμανική οικονομία φέτος και ανάπτυξη 4,2% το επόμενο έτος, ενώ για τη γαλλική συρρίκνωση 9,8% το 2020 και ανάπτυξη 6% το 2021.
Η Ιταλία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10,6% φέτος και η Ισπανία κατά 12,8%, για να επιστρέψουν στην ανάπτυξη το 2021 με ρυθμό 5,2% και 7,2% αντίστοιχα.
Για την Ιαπωνία, το Ταμείο αναμένει συρρίκνωση 5,3% το 2020 και ανάπτυξη 2,3% το 2021, ενώ για το Ηνωμένο Βασίλειο συρρίκνωση 9,8% και ανάπτυξη 5,9% το επόμενο έτος.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Το Ταμείο εκτιμά ότι θα χρειαστεί μέχρι το τέλος του 2020 για να υποχωρήσει η εξάπλωση του ιού σε χαμηλά επίπεδα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το Ταμείο εκτιμά ότι οι συνολικές απώλειες για την οικονομία από τα επίπεδα που ήταν πριν την πανδημία θα φτάσουν τα $28 τρισ. για την περίοδο 2020 με 2025. "Είναι κρίσιμο να μην αποσυρθεί νωρίς η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη", υπογραμμίζει η Gopinath.