Περίπου 80 ομολογιούχοι που διακρατούν κρατικά αξιόγραφα της Αργεντινής ίδρυσαν επισήμως όμιλο πιστωτών, όπως γνωστοποιήθηκε από τους ίδιους χθες Τρίτη, ενόψει των διαπραγματεύσεων με τη νέα κυβέρνηση του περονιστή κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες, που αναμένουν να αρχίσουν σύντομα.
«Μια ομάδα μεγάλων θεσμικών επενδυτών οι οποίοι διακρατούν κρατικά ομόλογα που εκδόθηκαν από τη Δημοκρατία της Αργεντινής συνεργάζεται με σκοπό να διευκολυνθεί ο εποικοδομητικός διάλογος με τη νέα κυβέρνηση, αναμένοντας δυνητικές προκλήσεις για τη ρευστότητα [του κράτους της Λατινικής Αμερικής] τους προσεχείς μήνες», ανέφερε ανακοίνωσή της.
Η UBS Securities και η Mens Sana Advisors ανέλαβαν ρόλο οικονομικών συμβούλων του ομίλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία δεν διευκρινίζεται ποιος είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Αργεντινής απέφυγε να σχολιάσει την εξέλιξη. Εκπρόσωπος της προεδρίας δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο.
Ο όμιλος των ιδιωτών ομολογιούχων διαβεβαίωσε πως δεσμεύεται να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις βάσει των Αρχών για τις Σταθερές Ροές Κεφαλαίων και τη Δίκαιη Αναδιάρθρωση Χρέους, που έχουν εγκριθεί από τη G20 και προβλέπουν «διαφάνεια και έγκαιρη ροή πληροφόρησης, ανοικτό διάλογο, ενέργειες με καλή πίστη και δίκαιη μεταχείριση των πιστωτών».
Ο πρόεδρος της UBS Άξελ Βέμπερ διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του ομίλου, σημείωσε μέλος του, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο Βέμπερ είναι εξάλλου ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοδότησης (Institute of International Finance, IIF), το οποίο την περασμένη εβδομάδα προέτρεψε με επιστολή του τον νέο υπουργό Οικονομίας της Αργεντινής Μαρτίν Γκουσμάν να αρχίσει συνομιλίες με ιδιώτες πιστωτές το συντομότερο.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters έκανε λόγο πρόσφατα για τρεις ομάδες ομολογιούχων.
Η νέα κυβέρνηση υπό τον Φερνάντες προετοιμάζεται για σκληρές διαπραγματεύσεις με ξένους πιστωτές του επίσημου και του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με σκοπό την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της Αργεντινής, ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εν μέσω οικονομικής κρίσης, του κραχ των αγορών νωρίτερα φέτος και της μεγάλης υποχώρησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του πέσο.