Τον Μάιο-Ιούνιο του 2020 αναμένεται να υπογραφεί -αν δεν υπάρξουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας- η σύμβαση για την επέκταση του διυλιστηρίου επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα, ενός έργου προϋπολογισμού 27,9 εκατ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ) με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερα-πέντε χρόνια από σήμερα, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, την υδροδότηση και νέων περιοχών του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης από την ΕΥΑΘ ΑΕ.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα διπλασιάσει -προσθέτοντας άλλα 150.000 κυβικά μέτρα- τη δυναμικότητα του υφιστάμενου διυλιστηρίου, πάνω στο οποίο "πατάει" η ανάπτυξη της Εταιρείας 'Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), όπως χαρακτηριστικά επισήμανε σήμερα, στη διάρκεια γεύματος εργασίας, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Νάρκισσος Γεωργιάδης, γνωστοποιώντας ακόμη ότι προχωρά η αναθεώρηση του επενδυτικού της προγράμματος, ύψους 178 εκατ. ευρώ, καθοδόν προς το 2024-2025.
Η αναθεώρηση, με προτεραιότητα στην ύδρευση, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2020, ενώ για το τεχνικό κομμάτι της έχει ζητηθεί και η συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), θεσμοθετημένου τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας.
Δεν αποκλείεται δε, το "ξεσκόνισμα" του τεχνικού τμήματος του επενδυτικού προγράμματος ("υπάρχουν καμιά εικοσαριά σελίδες υπο-έργα σε αυτό", όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ.Γεωργιάδης), να επηρεάσει και το ύψος του προϋπολογισμού του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΑΘ, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, όπως διευκρίνισε.
Έμφαση δίνει η εταιρεία και στην επέκταση του αγωγού της Αραβησσού. Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι θα υπογραφεί η πρώτη επιμέρους σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για τον αγωγό μεταφοράς νερού από την Αραβησσό, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1976.
Η συμφωνία-πλαίσιο, που αφορά το έργο «ενίσχυσης- επισκευής του υδαταγωγού Αραβησσού», προϋπολογισμού 5,4 εκατ. ευρώ, έχει ήδη υπογραφεί, ενώ υπάρχει και σχετική επικαιροποιημένη μελέτη του ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ, Γ. Πενέλη.
Η επισκευή του αγωγού εν λειτουργία είναι πλέον πολύ πιο εύκολη, χάρη στην πρόσφατη ολοκλήρωση του έργου σύνδεσης των υδραγωγείων Αλιάκμονα – Αραβησσού, που προστατεύει την πόλη από το ενδεχόμενο πολυήμερης λειψυδρίας, σε περίπτωση ρήξης του παλαιού αγωγού της Αραβησσού.
«Ο βασικός μας στόχος στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος των 178 εκατ. ευρώ είναι τα έργα ύδρευσης. Την προηγούμενη δεκαετία η ΕΥΑΘ έδωσε έμφαση στην αποχέτευση, για να προστατευτεί ο Θερμαϊκός.
Οι επενδύσεις για την επόμενη εξαετία-επταετία, θα αφορούν αφενός έργα εκσυγχρονισμού λόγω παλαιότητας και αφετέρου σε έργα ανάπτυξης, για να πάμε σε νέες περιοχές» τόνισε ο κ.Γεωργιάδης, ενώ υπενθύμισε πως σε ό,τι αφορά την ασφαλή υδροδότηση της Θεσσαλονίκης, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η σύνδεση των υδραγωγείων Αλιάκμονα – Αραβησσού, έργο που έγινε σε δύο φάσεις και προστατεύει από «ατυχήματα» σε περίπτωση ρήξης του παλαιού αγωγού της Αραβησσού.